Rubina Sarajlić, umjetnički direktor 36. Susreta: PRED NAMA JE JOŠ JEDNA KAZALIŠNA EUFORIJA

Rubina Sarajlić, umjetnički direktor 36. Susreta: PRED NAMA JE JOŠ JEDNA KAZALIŠNA EUFORIJA

S obzirom da ste na brčanskim Susretima godinama prisutni u različitim ulogama, od pratećeg do natjecateljskog programa, ove godine ste, kao i prethodne, u ulozi umjetničkog direktora. Kako ocjenjujete „repertoarski odabir“ selektora Keroševića, a s obzirom da je najavio spektakularne izvedbe?

Na Susretima radim zadnjih deset godina i u toj jednoj deceniji zaista je prodefilirao veliki broj kazališnih predstava i isto tako zavidan broj poznatih i velikih imena iz svih sfera umjetnosti. Ali, ono što se dešava unazad tri godine jeste užarena kazališna lavina, koja je krenula u svim smjerovima i njedri nevjerojatne predstave. Kao da su se svi probudili iz nekog kibernetičkog sna i sada nastoje nadoknaditi sve propušteno. Posebno me raduje to što ćemo i ovaj put gledati praizvedbe bh. autora. I bez sumnje selektor i ove godine stavlja na repertoar predstave koje obećavaju.

Koliko Susreti otvaraju vrata kulture Distrikta prema regiji i okružju?

Ako govorimo sa aspekta gostovanja na našem festivalu, pretpostavka je da odavno mnoge kazališne kuće u BiH i izvan njenih granica u svom godišnjem planu imaju zadatak raditi predstavu prema propozicijama, koje su svima dobro poznate, s ciljem učešća na Susretima u Brčkom, što znači da se mnogi vrlo rado vraćaju u naš grad i time smo mi kao domaćini jako zadovoljni. Nažalost, još uvijek nemamo svoju kazališnu produkciju kako bismo zauzvrat i dobrodošlicu mogli ponuditi isto, ali kao domaćini nastojimo ispoštovati sve zadane kriterije.

I ove godine imamo bogat prateći program, posebno za najmlađe i to u ruralnim dijelovima Distrikta, gdje kazališne trupe ne ulaze tako često. Jesu li organizatori ušli u baš sve te dijelove i s kojom kazališnom ponudom?

U zadnjih nekoliko godina nastojimo što veći broj dječjih predstava uvrstiti u off program festivala i na taj način obogatiti cijelu ovu priču. Istina je da su djeca iz ruralnih područja vrlo često uskraćena za mnoge izvedbe, koje se igraju u Brčkom tijekom godine, ali zato Susreti nastoje nadomjestiti te nedostatke i pružiti im što bolji teatarski ugođaj. Većinom su to dječje predstave iz BiH, ali težimo ka tome da za naše najmlađe ugostimo i neke predstave iz regiona. Ove godine tu su kazališne trupe iz: Tuzle, Banja Luke, Mostara, Sarajeva i Beograda.

U kojem dijelu najteže uspijevate odigrati ulogu umjetničko direktora Susreta?

Organizacija Susreta je timska igra i svatko od nas ima svoj zadatak, koji odrađuje bezprijekorno. Mi smo već uigrana ekipa i funkcioniramo na principu „svi za jednog, jedan za sve“ tako da zaista nema otežavajuće situacije. Zajednički cilj je u ovih nekoliko dana, u novembru mjesecu, oplemeniti našu scenu i time po tko zna koji put dati da znanja da Brčko zaslužuje profesionalno kazalište.

Na koncu, što biste poručili publici koja voli igru na „daskama koje život znače“?

Pred nama je još jedna kazališna euforija, ne traje dugo, ali dovoljno da zaboravimo iskrivljenu sliku današnjeg stanja u društvu i životu uopće. Iskoristimo svaki trenutak kako bismo u sebe ubrizgali barem malo tog inzulina sreće!

Crtica iz životopisa

Rubina Sarajlić rođena je u Brčkom. Završila je Akademiju dramskih umjetnosti u Tuzli.  Živi i radi u Splitu, kao umjetnička voditeljica Škole glume u Kaštelanskom kazalištu.

Piše: Ivana Pirić

Share via
Copy link
Powered by Social Snap