“Kiklop” zagrebačke “Gavelle” pobjednik 36. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom

“Kiklop” zagrebačke “Gavelle” pobjednik 36. Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom

Gran pri Susreta pozorišta/kazališta BiH u Brčkom za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta dodijeljena je predstavi “Kiklop” u produkciji Gradskog dramskog kazališta “Gavella” iz Zagreba.

Ovo je odluka stručnog žirija koga čine glumac Joško Ševo, profesor Radovan Knežević i dramski pisac Almir Imširević.

Prema njihovoj odluci, Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodijeljen Jovani Gavrilović za ulogu Petrija gradska u predstavi “Petrijin venac” u produkciji “Ateljea 212” Beograd.

Ista nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Igoru Đorđeviću za ulogu Profesora u predstavi “Kozocid” u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica.

U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Elmu Juković za ulogu Doli Bel u predstavi “Sjećaš li se Doli bel” u produkciji “Kamernog teatra ’55” Sarajevo, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena Davoru Goluboviću za ulogu Dine Zolja u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” u podukciji “Kamernog teatra ’55” Sarajevo.

Nagrada za muziku dodijeljena je Kaći Hadžifejzović za predstavu “Majka ili sve lutke idu u raj” u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR Sarajevo, a Vesna Teodosić je nagrađena za kostim za predstavu “Pijana noć 1918.” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za scenografiju dodijeljena je Adisi Vatreš Selimović za predstavu “Sjećaš li se Doli Bel” u produkciji “Kamernog teatra ’55”.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Tatjani Šojić za više uloga u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” u produkciji “Kamernog teatra ’55” Sarajevo, dok je nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Emiru Hadžihafizbegoviću za ulogu Mahmuta Zolja u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” u produkciji “Kamernog teatra ’55” Sarajevo.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Kokan Mladenović za predstavu “Sjećaš li se Doli Bel” u produkciji “Kamernog teatra ’55” Sarajevo, a nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca, Statua Zlatno pero, dodijeljena je Dariju Bevandi za predstavu “Pink Moon” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, dodijeljena je predstavi “Sjećaš li se Doli Bel” u produkciji “Kamernog teatra ’55” Sarajevo.

Prema odluci žirija publike 36. Pozorišnih/kazališnih susreta, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Pijana noć”, autora Miroslava Krleže, Ive i Tene Štivičić, i reditelja Gradimira Gojera u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Belmi Lizde Kurt za ulogu Anice u predstavi “Majka ili sve lutke idu u raj”, autora Nedžme Čizmo, u produkciji Sarajevskog ratnog tetra SARTR Sarajevo.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Davor Golubović za ulogu Dine Zolja u predstavi “Sjećaš li se Doli Bel”, autora Abdulaha Sidrana, u produkciji “Kamernog teatra ’55” Sarajevo.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap