OTVORENA IZLOŽBA RADOVA POLAZNIKA RADIONICE CRTANjA

OTVORENA IZLOŽBA RADOVA POLAZNIKA RADIONICE CRTANjA

U Omladinskom centru u Brčkom otvorena je izložba 180 radova, polaznika radionice crtanja Fondacije “Legat kuće Ekmečića”.

 

Voditelj radionice i kustos u “Legatu kuće Ekmečića” Almedina Cifrić rekla je da su ovom izložbom, koja je sinoć otvorena, htjeli da u pravom izdanju predstave 53 učenika, koliko ih pohađa radionicu.

“Mnogo se danas govori da je obrazovanje izopačeno i loše. Ovo je jedan presjek da pokažemo da ti učenici nisu loši, nego da su izuzetno talentovani i ambiciozni”, istakla je Cifrićeva.

Ona je napomenula da je radionica besplatna za nekoliko učenika koji nisu u mogućnosti da to sebi priušte.

“Obično biva da su djeca iz siromašnih porodica kreativnija. Iz tih razloga svima pružamo priliku. Imamo veliki broj zainteresovanih. Radionice se nastavljaju u februaru”, rekla je Cifrićeva i napomenula da među učenicima ima i onih koji pohađaju muzičku školu. 

Predsjednik Fondacije “Legat kuće Ekmečić” Sela Teciladžić-Ekmečić rekla je da je zadovoljna odnosom grada i Brčaka prema Legatu koji i opstaje zahvaljujući grantu Vlade distrikta.

Ekmečićeva je napomenula da je njena porodica poklonila rodnom gradu svoja književna i slikarska djela.

Fondacija “Legat kuće Ekmečić”, koja je osnovana prije tri godine, u svom umjetničkom fundusu ima više od 3.000 slika i kiparskih djela koje je porodica Ekmečić poklonila gradu Brčko.

Osnivač Fondacije je akademski slikar Mevludin Ekmečić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap