HKD,,NAPREDAK”BRČKO DISTRIKT

HKD,,NAPREDAK”BRČKO DISTRIKT

HKD „Napredak“ nacionalno je društvo koje njeguje i prezentira nacionalno blago Hrvata Bosne i Hercegovine, a samim tim i Brčko Distrikta. Aktivno dijeluje od 1902. g.

Tijekom 1910. g. HKD „Napredak“ i Hrvatsko pjevačko i tamburaško drštvo „Hrvat“ uz pomoć mnogih uglednih brčanskih Hrvata započeli su prikupljati priloge za kupovinu vlastitiog Doma, a 1929. g. Dom je i kupljen.

  1. 1945. rad HKD „Napredak“ i njegove Podružnice u Brčkom bio dekretom zabranjen. Godinu dana poslije, 1946. g. Zgrada je nacionalizirana i do 2007. g. kada je Supervizor za Brčko Distrikt BiH, g. Raffi Gregorian donio odluku da se zgrada Napretka vrati u vlasništvo HKD „Napredak“ Podružnica Brčko Distrikt. Kao zahvalu za ovo njegovo učinjeno dijelo HKD „Napredak je Supervizoru uručio plaketu za počasnog člana Napretka. Te iste godine 15. lipnja 2007. g. je upriličeno svečano otvaranje Napretkovog doma.

Nakon obnove 1990. godine po svojim podružnicama djeluje u BiH i više evropskih država. Bavi se kulturnim  radom, izdavaštvom, folklorom, sportom, zborskim pjevanjem, umjetnošću i dr. Jedan od ciljeva društva je i stipendiranje studenata.

Podružnica u Brčko Distriktu samo je jedna karika u lancu djelovanja ovog nacionalnog kulturnog društva. Na čelu je predsjednik, dopredsjednik i Upravni odbor. U užu upravu spadaju i glavni tajnik, kao i rizničar. Glavnu vlast ima Skupština koja sada broji 121 člana.

Od 1996. g. do 2003. g. predsjednik HKD „Napredak“ tada općine Ravne Brčko je bio Ilija Matanović župnik iz Boća.

Od 2003. g. do 2007. g. predsjednik HKD „Napredak“ je bio fra. Marko Stjepanović, a nakon njega od 2007. g. za predsjednika HKD „Napredak“ izabran je dr. Anto Basić.

HKD „Napredak“ bavi izdavaštvomi, i do sada smo izdali za svaku godinu Napretkov kalendar, knjigu „Brčko hrvatski povjesni grad“ pokojnog dr. Zlatka Jakobovića, zatim knjigu „Uspomene iz mog zavičaja“ Nikole Basić

HKD „Napredak“ Podružnica Brčko Distrikt se takođe bavi i organiziranjem raznih manifestacija kao što su: Pokladnje maškare, Frančeskovi dani, Smotra folklora, te Božićni i Uskršnji prijam, Uskršnja tucijada. Zatim organiziramo malo nogometne turnire, stolno tenisačke te šahovske turnire, zatim izložbe slika, te promocijama knjiga koje su slijedeće:

  1. Promocija knjiga Tomislava Grge Antičića „Kardinal frontova – Alojzije Stepinac“ i Ante Matića „Kamena Knjiga“.
  2. 11. veljače organizirana je književna veče brčanskih pisaca Žarka Milenića, Suada Alagića i Ljiljane Tadić, te Željka Ružića iz Gunje RH.
  3. U ožujku smo organizirali promociju 6 knjiga g. Ante Pranjkić iz Štrepaca.
  4. 6. travnja održana je književna veče na kojoj su promovirane knjige autora:
  • Julije zečević-Pejić iz G. Zovika, knjiga poezije „Izađi u život“

Tibor Žukina iz Virovitice RH, roman „Ratnik tiranin i kralj logora

  • Nataša Subašić iz Brčkog, knjiga poezije „Opet da se rodim“
  1. 17. kolovoza održana je promocija knjige pjesama „Preko rijeke“ autora Ilije Ilića iz G. Skakave.
  2. 19. studenog održana je književna veče na kojoj su promovirane 2 knjige g. Ante Matića iz Zagreba „Vjera u Boga i hrvatska sloga“ i „Kamena knjiga“

 

Od 2007. g. smo obnovili Napretkov dom, Uradili smo novu fasadu, promjenili stolariju, krečenje prostorija i mnoge druge stvari.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap