TRAGOM BRČANSKIH JEVREJA

TRAGOM BRČANSKIH JEVREJA

BRČKO Otvorena izložba „Tragom brčanskih Jevreja“

Izložba dokumentarne građe o životu i stradanju brčanskih Jevreja otvorena je danas u izložbenom salonu Gradske vijećnice.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić koji je rekao da na ovaj način obilježavaju Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

–Više od bilo kakvih normativnih akata nas moral i naše ljudsko dostojanstvo obavezuje da se sjećamo naših sugrađana koji su u Drugom svjetskom ratu stradali samo zato što su bili pripadnici jevrejskog naroda. Nažalost, taj zločin je dokaz da ne postoji ljudsko zlo i glupost koja nije u stanju da okupi veliki broj izvršilaca i čak bude dio državne politike kao što je to bio slučaj sa Nezavisnom Državom Hrvatskom, iza koje su stajali neki intelektualci. To je opomena za sve nas i buduće generacije da nikada ne dopustimo da se takvo zlo ponovi na ovim prostorima- rekao je Milić.

Otvaranju izložbe prisustvovao je i Jakob Finci predsjednik Jevrejske zajednice BiH koji je istakao da je otvaranje ove izložbe veoma značajno.

– Treba se sjetiti komšija koji nisu sa nama, 75 godina nakon holokausta Jevreji se nikad nisu oporavili. Sigurno je značajna ovakva izložba koja će otići i u Sarajevo, Banja Luku i Doboj i moći da otvori oči onima koji misle da je svijet počeo od njih i ne znaju da je nešto bilo prije njih- rekao je Finci.

Autor izložbe „Tragom brčanskih Jevreja“ je Tamara Vijoglavin Mančić, profesor istorije, a izložbu je  organizovala Služba za arhiv Vlade Brčko distrikta. Ćazim Suljević, šef ove službe rekao je da je istraživanje na ovu temu počelo prije dvije godine.

– Osnov je bila digitalizovana građa Arhiva BiH i nakon toga posjeta Jevrejskoj opštini Sarajevo, Zajednici jevrejskih opština u Beogradu. Kroz kontakte putem interneta s porodicama i potomcima koji ne žive danas u Brčkom i BiH uspjeli smo zaokružiti priču koju posjetioci imaju priliku da vide na izložbi- rekao je Suljević.

Nakon izložbe koja će biti otvorena u Gradskoj vijećnici do 14. februara 2020. godine predstavnici Jevrejske zajednice BiH i zvaničnici Brčko distrikta položili su vijence i cvijeće na spomen ploču koja je u znak sjećanja na Jevreje stradale u Drugom svjetskom ratu podignuta kod mosta na Savi.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap