”Nisam bandit,ja sam pjesnik”

”Nisam bandit,ja sam pjesnik”

Pisac i novinar Suvad Alagić izdao je svoj novi roman „Nisam bandit, ja sam pjesnik“, koji je, kako i sam kaže prvi profesionalni roman koji se može naći u knjižarama.

Alagić iza sebe ima preko 30 naslova, a za ovaj roman, pomalo neobične forme, kaže da je inspiraciju našao u ljudima oko sebe.

 

„Nakon tridesetak godina stvaranja, dao sam sebi za pravo da pokušam razbiti ustaljenu formu, da to ne bude klasični roman kakav smo navikli čitati u lektirama za osnovne i srednje škole. Ovaj roman nema klasičnog glavnog junaka, ali ima jednu poveznicu koja se zove autor. I na kraju shvatite da je taj autor glavni lik romana, a da su svi likovi iz brčanskog i korajskog miljea“, istakao je Alagić.

 

Za razliku od većine autora, Alagić nije vjerovanja da se knjige danas čitaju sve manje.

 

Kaže da dobra knjiga uvijek nađe put do čitalaca.

 

Kaže da je primjerak knjige u Brčkom već prodat, kao i gdje se još roman može kupiti.

 

Predsjednik književnog kluba „Pablo Neruda“ Boris Marić, čiji je Alagić član, ovako predstavlja pisca.

 

„Radi se o jednom od najplodnijih pisaca, ne samo u Brčkom, nego i okolini. Njegovu prozu krasi liričnost, pa je čitaocu odmah jasno da se radi o pjesniku prvenstveno prozaisti“, rekao je Marić.

 

Marić je dodao da će za roman Suvada Alagića najvjerovatnije biti upriličena promocija u okviru obilježavanja Dana distirkta.

Recenzija Žarko Milenoć :

Suvad Alagić: NISAM BANDIT, JA  SAM PJESNIK, roman

 

Suvad Alagić (Brčko, 1961.) je pisac i novinar. Do sada je objavio niz romana, zbirki pjesama i priča te knjiga publicistike od kojih su neke doživjele više izdanja. Nagrađivan je na konkursima za kratke priče u zemlji i inostranstvu.

Novi Alagićev rukopis je zapravo postmodernistički roman, neobična smjesa proze i poezije. Kako su rekli teoretičari postmodernist se igra krhotinama, a to upravo čini Alagić u ovom neobičnom rukopisu.

Naslov ovog romana su riječi Vedrana koji je piščev alter ego a, oni koji prate Alagićev opus sjetit će se Amina, drugog autorovog alter ega, glavnog junaka Alagićevog romana „Isadora i Sergej“ (Brčko, 2013.) koji je zanimljiv spoj fiktivnog i faktivnog. Poznati ruski pjesnik Sergej Jesenjin ponovo se pojavljuje i u ovom rukopisu.

U svoj rukopis Alagić ubacuje elemente iz svoje biografije, a naslov ovog romana je, zapravo, izjava glavnog junaka Vedrana upućena svom ocu koji nije očekivao da će se Vedran ikad ostvariti kao pjesnik.

U svoj roman Alagić umeće stihove koji predstavljaju svojevrsne poveznice među proznim segmentima ovog romana. Tako u pjesmi „Bilo jednom u Koraju“ Alagić piše o svom djetinjstvu provedenom u Koraju kod Čelića. Potom u pjesmi „Bilo jednom u Brčkom“ piše o mladosti provedenoj u Brčkom, sve do početka rata u Bosni i Hercegovini 1992. godine kada je morao da izbjegne iz svog grada. S pjesmom „Ludilo“ Alagić prikazuje u kakvom se stanju beznađa našao Vedran kad je bio nezaposlen. Tu je i pjesma s nazivom „Priča o pjesnicima“ u kome se pojavljuju kao likovi Jesenjin i Isadora  Duncan, znamenita američka plesačica. Potom priča „Provokacija, priča o pjesnicima“ u kojoj Alagić vješto spaja sadašnje vrijeme s godinom 1929. kad su bili zajedno spomenuti čuveni ljubavni par. Najednom to nije sasvim znani nam ruski pjesnik nego ima u svom ponašanju nešto što bi se prije moglo pripisati Bosancu.

Onda je tu i pjesma „Ponavljanje“ u kojoj se pjesnik obraća svojoj dragoj i koju završava stihom – „čini mi se da je sve to jednom bilo“. Roman završava svojevrsnim esejom u kojem Alagić piše o svom dugogodišnjem zanimanjem, može se reći opsjednutošću,  za biografiju i pjesničko djelo Sergeja Jesenjina.

Neobičan i provokativan, ali ne avangardan nego pristupačno napisan roman Suvada Alagića svakako će zaintrigirati, da ne kažemo isprovocirati i čitaoce i kritičare. Pred nama je djelo koje će, više od drugih do sada u Alagićevom opusu prezentirati njegovu svestranost kao pisca.

 

Mr. sc. Žarko Milenić

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap