SUVAD ALAGIĆ

SUVAD ALAGIĆ

Suvad ALAGIĆ rođen je 20. oktobra 1961. godine u Brčkom, Bosna i Hercegovina .

Piše prozu i poeziju za djecu i odrasle te književnu kritiku. Nagrađivan za priče. 2008. na makedonskom mu je objavljena priča za djecu „Dogovor“ te mu je objavljena na njemačkom jeziku pjesma „Amen“ u njemačkom časopisu za književnost „Der Literat“. Godine 2011. dobio je 3. nagradu za esej „Tri Albertove slike“, na konkursu  časopisa „Koreni“ iz Kumanova, Makedonija. Godine 2012. prevedene su mu i objavljene tri pjesme na makedonskom u Časopisu „Sovremenost“ iz Skopja.

Dobio je 1. nagradu za priču na 2. Međunarodnom konkursu časopisa „Avlija“ iz Rožaja, Crna Gora (2012).

Od 2014. do 2017. izašlo mu je elektronsko izdanje romana „Isidora i Sergej“ u Srbiji u izdanju Media Art (Novi Sad) i nekoliko elektronskih izdanja istog romana u Sjedinjenim Američkim Državama. Zatim slijede i  objave elektronske proze “Tajna očeve kuće” i “Bilo jednom u Koraju” (izdavači Media Art, Novi Sad i SAD).

Prije rata bio je predsjednik tadašnjeg Književnog kluba u Brčkom “Pablo Neruda” i prvi predsjednik poslijeratnog  Književnog kluba Brčko Distrikt BiH. Danas je član obnovljenog Književnog kluba “Pablo Neruda” Brčko i dugogodišnji član Udruženja BH novinari.

  1. godine Književni klub Brčko Distrikt objavio mu je roman „Moje prvo jutro između Koraja i Brčkog“ i IV izdanje zbirke poezije „U ogledalu vječno biti“.

Zbirku priča „Oteto vrijeme“ objavio mu je Književni klub Brčko Distrikt 2017. godine.

Zatupljen u brojnim zajedničkim književnim zbirkama u Regionu.

Živi u Brčko Distriktu BiH i radi kao novinar u J.P. Radio Brčko. Do sada je objavio preko 30 knjiga proze i poezije u BiH, Hrvatskoj, Srbiji, SAD, Mađarskoj, Švedskoj, Brazilu, Nemačkoj, Švedskoj,Turskoj, Mađarskoj i brojnim i drugim zemljama.

Diplomirani je politolog komunikologije i žurnalistike.

  1. godine, nakon samostalnog predstavljanja u Hrvatskoj (Petrinja), predstavljanjen je u okviru “Mjeseca knjige” u rodnom Brčkom (2018).
Share via
Copy link
Powered by Social Snap