Muzička škola Brčko obilježava 70 godina od osnivanja

Muzička škola Brčko obilježava 70 godina od osnivanja

Muzička škola Brčko obilježava 70 godina od osnivanja

Danas je u prostorijama Osnovne muzičke škole Brčko održan program obilježavanja 70 godina od osnivanja Škole, koja je kroz protekli period, pored odgojno-obrazovnog zadatka imala i ulogu da muzičku kulturu Brčkog podiže na mnogo veći nivo kroz koncerte učenika, profesora, te nastupima na brojnim takmičenjima međunarodnog karaktera.

Povodom predstojećeg jubileja, 70 godina postojanja i uspješnog rada brčanske Osnovne muzičke škole, koji će biti obilježen u junu, danas je u prostorijama Škole upriličen nastup međunarodno nagrađivanih učenika Škole, a izvedene su kompozicije Baha, Šopena, Derbenka i drugih kompozitora klasične muzike.

Profesorica i voditeljica Odsjeka solo pjevanja Aleksandra Lizdek kazala je da je u svom proteklom devetogodišnjem radu pripremala i uspješno obrazovala čitav niz talentovanih i muzički odgojenih solo-izvođača klasične muzike iz Brčkog, koji su kasnije pohađali muzičke akademije u drugim sredinama.

O značaju Muzičke škole Brčko, njenom osnivanju prije 70 godina, čije je sjedište tada bilo u današnjoj IV OŠ Brčko Distrikta (nekadašnja škola Tamara Begović) i aktivnostima koje slijede, stručnom, pedagoškom, ali i kulturnom značaju ove muzičke škole u Brčkom, prigodno obraćanje imao je Jasmin Hasić, direktor.

Na šest odsjeka Školu trenutno pohađa 200 učenika, koji postižu izvanredne rezultate na intenacionalnim takmičenjima i izvan BiH.

Događaj su svojim prisustvom uveličali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta.

Senad Osmanović, šef Odjela za obrazovanje istaknuo je da sama činjenica da Brčko 70 godina ima Muzičku školu dovoljno govori o značaju i vrijednosti te institucije za Brčko Distrikt.

On je najavio i pokretanje muzičkog smjera u novoj školskoj godini u okviru brčanske Gimnazije “Vaso Pelagić”, što je prvi korak u osnivanju srednje muzičke škole u Brčkom.

U programu su nastupili učenici Škole Ana Rogić, Kenan Čorbadžić, Zorana Vidović, Eleonora Božić, Milica Pelagić, Nejra Fazlović, Maja Jovanović, Asja Mislimović i Kamerni sastav flauta.

Izvor: radiobrcko.ba

Share via
Copy link
Powered by Social Snap