ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА БРЧКО ДИСТРИКТА

ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА БРЧКО ДИСТРИКТА

Градоначелник Брчког Синиша Милић и шеф Службе за туризам Александар Ђурић представили су данас монографију Брчко дистрикта рађену поводом обиљежавања 20 година од његовог формирања.

Градоначелник  Милић рекао је да је овај важан јубилеј прилика да се промовишу неке од најважнијих карактеристика и други потенцијали који омогућавају развој дистрикта Брчко.

„Штампањем ове публикације обухваћени су одређени потенцијали дистрикта Брчко у области туризма и они ће послужити као подсјетник за наше суграђане који познају Брчко. Нашим гостима ће омогућити да се упознају са атракцијама дистрикта када су у питању туристичке дестинације“, рекао је Милић на конференцији за медије.

Он је напоменуо да публикација не обухвата све туристичке потенцијале, те да је ово прилика  и другим истраживачима да дају свој допринос стварању једне свеобухватне публикације и уопште слике о Брчко дистрикту као једној значајној туристичкој дестинацији у БиХ.

Шеф Службе за туризам и аутор монографије Александар Ђурић рекао је да она сублимира архивску грађу, стару документацију, фотографије и друге илустрације, као и једну богату анализу историјских околности  у турбулентним дешавањима на овим просторима, а које су оставиле трага на Брчко дистрикт.

Ђурић је напоменуо да су поглавља монографије представљена  природно-географским  и антропогеним аспектима, као што су културно наслеђе, вјерски објекти, манифестације, споменици културе новијег и старијег датума, те привреда, образовање и култура.

„У монографији су представљени и садржаји из гастрономије, хотелијерства и ресторатерства. Побројане су манифестације по динамици дешавања по мјесецима. Представљена је и евиденција градитељског и културног наслеђа, која је у евиденцији споменичких елемената при Комисији за наслеђе БиХ“, истакао је Ђурић.

Монографија, чији издавач је Влада Брчко дистрикта, штампана је у 300 примјерака.

Maja Kovačević

Share via
Copy link
Powered by Social Snap