ОТИШАО ЈЕ ПРЕРАНО!

ОТИШАО ЈЕ ПРЕРАНО!

Предраг НЕШОВИ

ОТИШАО ЈЕ ПРЕРАНО

али:

 

ХОЋЕ ЛИ СЛОБОДА УМЕТИ ДА ПЕВА

КАО ШТО СУ СУЖЊИ ПЕВАЛИ О ЊОЈ?

 

Бранко Миљковић

Огромна туга! Велики губитак!

Породица и пријатељи саопштили су 17. јуна 2020. године да је недалеко од Ровиња одузео себи живот један од најдаровитијих позоришних редитеља у региону Игор Вук Торбица! Позорише је остало сиромашније за једног талентованог, инвентивног позоришног ствараоца млађе гнерације. Његов одлазак представља трагедију за културу.

Игор Вук Торбица је рођен у Дрвару 1987. године (Босна и Херцеговина), детињство је провео у Ровињу и Пули (оба града су у Хрватској), завршио је Средњу школу за примјењену умјетност и дизајн, а режију је дипломирао 2013. године на Факултету драмских уметности у Београду (Србија).

Као најбољи студент позоришне режије у генерацији, добитник је награде „Хуго Клајн”.

Најуспешнија и најнаграђиванија представа ЗКМ‒а посљедњих година Hinkemann по драми Ернста Толера у режији Игора Вука Торбице не престаје одушевљавати публику и критику на еуропским позоришним фестивалима

 

Иза себе је оставио таква остварења овенчана са по више награда.

Његова испитна представа на трећој години, Нушићев Покојник, добила је главну награду Студио феста, проглашена је за најбољу представу Нушићевих дана у Смедереву, и трајно је остала на репертоару Југословенског драмског позоришта.

Разбијени крчаг Хајнриха фон Клајста у истом позоришту (добио је пет награда на Данима комедије у Јагодини, три награде и једну похвалу на Међународном фестивалу малих сцена у Ријеци, три награде на Данима сатире у Загребу).

Режира је Нушоћеву Ожалошћену породицу у Крању.

Молијеровог Дон Жуана у Зрењанину.

Када упризорује Хинкемана Ернста Толера у загребачком Казалишту младих он говори о данашњим људима који су заробљени у мрежама бескрупулозних мешетара свих боја (најбоља представа Југословенског позоришног фестивала „Без превода” у Ужицу, Награда „Ардалион” за режију, најбоља представа на Гавелиним вечерима у Загребу, награда за режију…).

Приче из бечке шуме Едена фон Хорвата у загребачком позоришту Гавела.

Следи премијера Царства мрака Лава Николајевича Толстоја у Народном позоришту у Београду у којој он мисли на данашњи бескрајни социјални јад и сиротињу.

Ауторски пројекат по тексту Молијера Тартиф у копродукцији сомборског Народног позоришта и Српског народног позоришта из Новог Сада, представа која нам зачудним редатељским и глумачким умећем показује истину света у којем живимо.

Поетска драма Федерика Гарсије Лорке Крваве свадбе за Фестивал Grad Theatre City Будва.

У савременом виђење Еурипидових Бахки у Битољу он довикује публици да ако мисли да је с овим светом све у реду нека онда не иду у театар.

Режирајући Шакеспировог Тита Андроника у ЗКМ-у луцидно упире прстом у данашње бешћутне владаре.

У фебруару 2020. године у Народмнном позоришти из Пирота започео је и завршио свој последњи уметнички пројекат Страх ‒ једна топла људска прича инспирисан драмским текстовима Франца Ксавера Креца.

У прекраткој биографији (33) Игора Вука Торбице има вше награда него представа.

 

Ових дана је кренуо на договор око рада на новом позоришном пројекту у Казалишту младих у Загреб.

Свтатио је на том свом путу на један дан у Ровињ. И…

Позориште, оно право позориште остало је за увек без ствараоца, како га је Бојан Муњин назвао „чудо од редитеља”.

Загребачко казалиште младих је на својој страници објавило да је поводом трагичне смрти младог редитеља отказало представу речима: „Драги гледатељи, због смрти драгог колеге и пријатеља казалишта отказује се вечерашња изведба представе Eichmann u Jeruzalemu”.

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap