Premijera dramske predstave “Triptih”

Premijera dramske predstave “Triptih”

TRIPTIH

Autorski tim
režija: Sabrina Begović-Ćorić, Emin Hajrić, Saša Peševski
dramaturgija, dramatizacija i adaptacija: Džejna Hodžić,
Emin Hajrić, Saša Peševski
scenografija: Josip Lovrenović


ŽIVOT JE SAN / DRUŠTVENI ASPEKT

(prema motivima djela Pedra Calderóna de la Barke)
režija: Sabrina Begović-Ćorić

Igraju:
Aleksandar Seksan, Amina Begović, Nerman Mahmutović,
Belma Salkunić, Mak Čengić, Alisa Čajić Drmać


VOYZECK / FIZIČKI ASPEKT

(prema motivima drame Georga Büchnera)
režija: Emin Hajrić

Igraju:
Mona Muratović, Ermin Sijamija


SAN / DUHOVNI ASPEKT

(inspirisano bajkom Hansa Christiana Andersena)
režija: Saša Peševski

Igraju:
Mediha Musliović, Vedran Đekić

suflerka: Esmeralda Abdijević
Kostimi za predstavu preuzeti iz fundusa NPS.

premijera: 3. 7. 2020.

 

Sabrina Begović-Ćorić, rediteljica

Rođena je 1986. godine u Sarajevu. Diplomirala režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu i od 2009. godine profesionalno radi u pozorištu, na filmu i televiziji. Režirala predstave “God is a DJ”, autora Falka Richtera, na sceni Art kina Kriterion Sarajevo, “Prst” Doruntine Basha, u Sarajevskom ratnom teatru (SARTR), ”Knjigu mojih života”, prema romanu Aleksandra Hemona, a u dramatizaciji Džejne Avdić (Hodžić), u Kamernom teatru ’55,  te predstavu “Porodični portret” autorice Džejne Hodžić, u produkciji Udruženja HAVA. Radi kao rediteljica i producentica i živi u Sarajevu.

Emin Hajrić, reditelj

Rođen 1989. godine u Sarajevu. Diplomirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu (2014) filmom „Sudo“. Studirao u klasi prof. Harisa Pašovića i prof. Pjera Žalice.U Naradnom pozorištu Sarajevo režirao je mjuzikl „Footloose“ (2014) u produkciji Instituta za muziku, teatar i multimediju. Sa istom produkcijom radi i na mjuziklu „Prljavi ples“ (2015), premijerno izvedenom u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu – oba mjuzikla su adaptacije istoimenih filmova.  U SARTR-u režirao predstavu „Samo probaj reći“ (2016), prema autorskom tekstu Emine Omerović, a predstavu „Noć majko“, autorice Marshe Norman, u Dorćolskom narodnom pozorištu u Beogradu. Također potpisuje režiju za predstave „Nakaze“, autora Lutza Hubnera, u BNP Zenica i „Bog pokolja“ u Narodnom pozorištu Mostar (2018).

Saša Peševski, reditelj

Rođen je 1986. u Sarajevu. Završio sarajevsku Treću gimnaziju – jezički smjer. Diplomirao režiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, u klasi profesora Pjera Žalice. Od 2013. godine radi kao saradnik iz prakse, a od 2017. kao viši asistent na predmetu Montaža, na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Režirao predstave “Bajka o ribaru i ribici”, A. S. Puškina (2016), “Mirna Bosna”, Borisa Lalića (2017), “Pink Moon”, Darija Bevande (2019). Živi i radi u Sarajevu.

RIJEČ DRAMATURGA             

U periodu kada se pozorišna umjetnost i samo pozorište kao institucija nalaze u nezavidnoj poziciji, te kada su nam zabranjena javna okupljanja sa više od 100 gledalaca, mladi reditelji, zajedno sa ansamblom Narodnog pozorišta Sarajevo, pričaju priče o našoj svakodnevici, o problemima s kojima se susreću obični ljudi, pozorišni radnici i pozorište uopšte, te o odnosu političara. „Triptih“ je predstava koja je nastala u specifičnim okolnostima kao jedna vrsta pozorišnog eksperimenta. Troje mladih reditelja imali su zadatak da izrežiraju tri kratke predstave, koje skupa čine cjelinu, a sve poštujući okolnosti vezane za pandemiju koronavirusa i „Korona zakon“, te smanjeni budžet kao posljedicu istog. Svako od njih bavio se jednim segmentom života – duhovnim, fizičkim i društvenim, te su kroz određene priče obradili teme koje su ih zanimale. Radeći na tri djela, koja na prvi pogled nemaju nikakvu dodirnu tačku („Život je san“, „Voyzeck“ „San“), preispitivali smo poziciju običnog čovjeka u odnosu na one „gore“ (političare), te poziciju običnog čovjeka u odnosu sa samim sobom, sa svojom porodicom i egzistencijom. Tekst predstave je nastao u toku procesa proba kao svojevrsna kohezija postojećih tekstova, glumačkih improvizacija, te adaptacija i modernizacija postojećih tekstova.

Džejna Hodžić

Share via
Copy link
Powered by Social Snap