LUTKA SA NASLOVNE STRANE

LUTKA SA NASLOVNE STRANE

Nevena Jovčić

,,Šesnaestogodišnja potraga za nestalom devojčicom iz Subotice se nastavlja. Tokom prvobitne istrage, nažalost, nije otkriveno puno. Dok su njeni roditelji plaćali račune u banci, ostavili su je zaključanu u automobilu. Kad su se vratili, nije je više bilo. Na snimku nadzornih kamera se videla ženska figura obučena u crno kako obija automobil i otima dete, ali se lice nije moglo razaznati. Svesni koliko je mala šansa da se dete pronađe, policija je pokušala, ali je svuda nailazila samo na ćorsokake. Pošto dokaza nije bilo, vremenom je ovaj slučaj zastareo, ali roditelji ni danas nisu izgubili nadu da je njihovo dete živo. Tada je ona bila samo beba od godinu dana, a kako bi otprilike izgledala ova sedamnaestogodišnja devojka danas znamo pomoću najmodernije tehnolgije. Crtež se već nalazi u svim novinama, budući da se danas obeležava šesnaest godina od njene otmice.”
Svaki radio je brujao ovaj isti tekst. Moja mama je nervozno tražila bilo koju stanicu na kojoj se mogla čuti muzika, mada bezuspe-šno. Za to vreme sam ja razmišljala o otmici za koju sam čula. Jadno to dete, ni ne seća se svojih pravih roditelja. Možda sam je nekada videla, a da nisam ni bila svesna. Koliko je ljudi prošlo pored nje, a da nije ni znalo?
Vozimo se kroz vetrovito Valjevo. Nebo daje naznake nevre-mena. Lagano zaobilazimo crveni audi beogradskih tablica i neko vre-me ostajemo u liniji sa njima. Za oko mi zapada devojka koja sedi na zadnjem sedištu sa belim slušalicama u ušima. Zamišljeno gledajući u nemirno nebo, mumla reči pesme koju sluša. Pitam se kako joj zvuči glas. Nežno sklanja pramen crne kose koji joj se zalepio za sjaj na usnama. Iznenada mi uzvraća pogled i osmehuje se. Da li je to ona? Zatim su joj se oči naglo izbečile, dok je osmeh ostao nekako ukočen. Kao da ne veruje u prizor pred sobom, ali je ipak srećna što ga vidi.
Mama je nagazila, naglo smo ubrzali u pravcu pumpe i devojka je ostala iza mene. Naručujem kafu i pogled mi pada na današnje novine. Celu naslovnu stranu krasi moja slika i još veći naslov:
,,Šesnaestogodišnja potraga za nestalom devojčicom iz Subotice se nastavlja.”

KNJIŽEVNE VERTIKALE

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap