Otvoreni Dani hrvatskog filma u Orašju

Otvoreni Dani hrvatskog filma u Orašju

U Orašju su u subotu 29. kolovoza navečer otvoreni jubilarni, 25. dani hrvatskog filma – Ivo Gregurević . Festival je započeo svečanom akademijom koja se održala uz Savu, na ranču na kojem je Gregurević najradije provodio svoje slobodno vrijeme, objavljeno je na bljesak.info.

Uz epidemiološke mjere zaštite od zaraze koronavirusom, na poziv organizatora festivala u Orašju se ove godine okupio smanjeni broj filmaša, glumaca, redatelja, scenarista, djelatnika iz filmske industrije, te osoba iz javnog života, svijeta politike, kulture, sporta. Projekcije filmova održavat će se do 5. rujna, zajednički im je nazivnik Ivo Gregurević, čija je briljantna gluma obilježila sve te filmove.

Iz hrvatske filmske produkcije bit će prikazani „Sokol ga nije volio“ redatelja Branka Schmidta, „Koja je ovo država“ Vinka Brešana, „Dnevnik Diane Budisavljević“ redateljice Dane Budisavljević, „Ideš – idem“ u režiji Ljube Zdjelarevića, „Mater“ redatelja Jure Pavlovića, „Glas“ Ognjena Sviličića. Prikazat će se i jedan film iz BiH filmske produkcije „Pun mjesec“ Nermina Hamzagića. Ivo Gregurević, velikan hrvatskoga filmskog glumišta i zaljubljenik svog rodnoga kraja podario je Posavini najveću kulturnu manifestaciju. Orašje i Županija Posavska prigrlili su filmski festival kao svoju najveću kulturnu manifestaciju koja kontinuirano traje već četvrt stoljeća. Jedan je to od najznačajnijih kulturnih brandova Posavine po kojem je Orašje postalo prepoznatljivo u široj regiji.

U Orašju se od 27. kolovoza do 1. rujna održava prva filmska radionica. „Osmislili smo filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva, te predstavnici hrvatskih manjina. Radionica će se održati uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića”, rekla je Nives Antoljak, koordinatorica projekta ispred Hrvatske matice iseljenika. Film sudionika radionice prikazat će se posljednjega dana Festivala. Gregurević, jedan od najvećih hrvatskih glumaca, (1952. – 2019.) rođen je u Donjoj Mahali kraj Orašja, u kojemu je 1995. pokrenuo Dane hrvatskog filma

Share via
Copy link
Powered by Social Snap