MATICA HRVATSKA ORAŠJE

MATICA HRVATSKA ORAŠJE

Matica hrvatska utemeljena je 1842. godine sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak, stoji na službenim stranicama ove ustanove koja obitava već treće stoljeće. Već krajem 19. stoljeća Matica hrvatska imala je svoje članove i u Posavini. Bili su to toliški franjevci ali i ugledni ljudi poput čuvenog poduzetnika Mihajla Rebbe.

Za razliku od Napretka rad Matice hrvatske nije bio ukinut nastankom druge Jugoslavije već nakon Hrvatskog proljeća 1971. godine. S ponovnim radom Matica hrvatska počela je 1990. godine.

Matica hrvatska ima središnjicu u Zagrebu i stotinjak ogranaka od kojih su pojedini i u BiH. Jedini posavski ogranak Matice hrvatske nalazi se u Orašju. Ovaj ogranak utemeljen je 1997. godine. Za njegovog prvog predsjednika izabran je prof. Vidan Janjić koji je na toj dužnosti ostao preko 20 godina. Tek 2019. godine zamijenio ga je mr. sc. Željko Vukić, današnji predsjednik Matice hrvatske Orašje.

U vrijeme kada je ovaj ogranak nastao vrlo bitan problem hrvatskog identiteta bio je jezik, stoga je ogranak u Orašju kroz dugi niz godina organizirao znanstvena i stručna predavanja, tribine i skupove na kojima su učešća uzeli vrhunski hrvatski jezikoslovci, redom akademici: Stjepan Babić, Dalibor Brozović, Josip Vončina, Josip Bratulić, Stjepko Težak, Josip Silić, Marko Samardžija, Stjepan Damjanović i brojni drugi znanstvenici i književnici. Matica hrvatska Orašje organizirala je i neka povijesna predavanja, promocije knjiga, glazbenih koncerata i likovnih izložbi.

Djelatnost Matice hrvatske Orašje odvija se kroz razne odjele. U oraškom ogranku trenutno su aktivni sljedeći odjeli: Odjel za književnost, Odjel za promicanje prosvjete, kulture i znanosti i Odjel za nakladništvo. Od stalnih događaja Matica hrvatska Orašje organizator je Susreta pjesnika u Posavini a treći ovakav susret predviđen je za nadolazeću jesen. Na ovim susretima ljubitelji poezije imaju priliku čuti stihove najistaknutijih hrvatskih pjesnika iz Hrvatske i BiH a susreti budu popraćeni i zbornikom stihova.

Matica hrvatska Orašje otvorena je za prijem novih

Share via
Copy link
Powered by Social Snap