OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA AKADEMSKOG KIPARA SEADA EKMEČIĆA

OTVORENA IZLOŽBA SKULPTURA AKADEMSKOG KIPARA SEADA EKMEČIĆA

– Izložba skulptura i crteža akademskog kipara Seada Ekmečića otvorena je danas u Umjetničkoj galeriji u Brčkom

 

Kustosica Umjetničke galerije Sonja Đurović rekla je novinarima da je izložba organizirana povodom preseljenja fontane “Mladost”, koja je zaštitni znak Brčkog, a čiji je autor Sead Ekmečić.

 

“Kada su pitali Seada Ekmečića koja je misterija življenja za njega, rekao je da je to bila reinkarnacija. Danas smo reinkarnirali gradsku fontanu, a time i umjetnost, a nadam se i cijelo naše društvo “, rekao je Đurović.

 

Predsjednica nasljeđa Ekmečić u Brčkom Sela Tecilazić istakla je da je jedno malo umjetničko djelo pokrenulo sve građane Brčkog da podrže inicijativu brčkog Alosmana Ahmetovića da se fontana pokrene prije 15 godina.

 

“To je pobjeda grada i građanskih opcija nad politikom, potreba ljudi za onim izgubljenim vrijednostima koje su uništene u ovom ratu, a to su vrijednosti ljepote, suživota i nečega što nije politička poruka”, rekao je Tecilazić.

 

Izložba će biti otvorena 15 dana.

 

Fontanu mladosti izradio je akademski vajar iz Brčkog Sead Ekmečić 1963. godine i simbolizira vezu između čovjeka i rijeke, odnosno Brčaka sa Savom.

Fontana je prethodno nekoliko puta premještana sa svog centralnog mjesta na Trgu mladih, da bi konačno pronašla svoje stalno mjesto u neposrednoj blizini Umjetničke galerije na tom trgu.

 

Želja njenog autora, Seada Ekmečića, bila je da se fontana nalazi na trenutnom mjestu i da gleda prema rijeci Savi.

MAJA KOVAČEVIĆ

Share via
Copy link
Powered by Social Snap