Regionalni 37. Kazališni susreti BiH u Brčkom bit će održani u skladu s epidemiološkom situacijom

Regionalni 37. Kazališni susreti BiH u Brčkom bit će održani u skladu s epidemiološkom situacijom

Susreti kazališta /pozorišta BiH u Brčko distriktu, trideset i sedmi po redu, tradicionalno će biti otvoreni narednog mjeseca, 19.11.2020. godine i održat će u skladu s epidemiološkom situacijom i preporukama Kriznog stožera za zaštitu i spašavanje. To je danas potvrdio Jakov Amidžić, direktor Festivala i glavni i odgovorni urednik Biltena Susreta u kojem će biti prezentirani svi događaji u okviru natjecateljskog i pratećeg programa.

Prema Amidžićevim riječima, osnovne karakteristike ovogodišnjeg Festivala se ne mijenjaju, s tim što je direktoru, umjesto selektora, program predložilo Konzultantsko vijeće. Kako je objavio, ove godine je na repertoaru osam predstava iz BiH, Hrvatske i Srbije.

Stručni žiri koji će ocijenjivati predstave čine: glumci Slaven Knezović i Irfan Mensur, te redatelj Goran Damjanac.

U okviru mjera Kriznog stožera u dvorani Doma kulture, gdje će se izvoditi predstave, moći će biti 80 gledatelja i toliko će se karata pustiti u prodaju.

I ove godine će učesnicima biti dodjeljene vrijedne nagrade prema ocjenama stručnog i žirija publike. Nagradni fond je isti kao i prethodnih godina.. Između ostalog bit će dodijeljena nagrada za najbolju predstavu u cjelini “Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog”, nagrada za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog suvremenog pisca, Statua “Zlatno pero“, nagrada za najbolju režiju, scenu, kostim, glumca i glumicu, nagrada žirija publike kazalištima iz BiH i druge.

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je i prateći program 37. Kazališnih susreta BiH u Brčkom u okviru kojeg će biti predstavljena dva broja časopisa Susreti, dvije monografije, večeri (sa), okrugli stolovi u nešto drugačijoj organizaciji, te više dječjih predstava.

Podsjetimo, prema festivalskim proozicijama sudjeluju kazališta koja su kandidirala predstave iz svog repertoara, rađene po tekstovima bh. autora i tekstovima pisanim na jednom od tri jezika naroda Bosne i Hercegovine. 

 

 

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap