IN MEMORIAM -Miroljub Jovanović (1951 ‒ 2020)

IN MEMORIAM -Miroljub Jovanović (1951 ‒ 2020)

Vest da je u bolnici zbog problema sa plućima zabrinula je i uznemirila veliki broj njegovih prijatelja u Nišu. Skoro nedelju dana, svi smo gajili nadu da će uspeti da pobedi bolest, ali su se sve  naše nade raspršile noći između 2. i 3. decembra ove 2020. godine, kada je objavljena tragična vest da je preminuo uprkos svim naporima lekara. Dugogodišnji urednik RTV „Belle Amie”, kulturni radnik, muzičar i osnivač legendarne grupe Lutajuća srca, Miroljub Jovanović – posle kraće bolesti, preminuo je u 69. godini.

 

Miroljub Jovanović je rođen 21. maja 1951. godine u Nišu. Osnovnu i srednju školu završio je u Nišu. Diplomirao je na Fakultetu zaštite na radu.

Iza sebe je ostavio dva sina, ćerku i unuka.

 

U ranoj mladosti, 1970. godine, osniva grupu „Lutajuca srca”: Spomenka Đokić (vokal), Milan Marković (gitara, klavir, violončelo, prateći vokal) i Miroljub Jovanović (gitara, prateći vokal), koja svoj vrtoglavi uspon doživljava u Subotici na muzičkom Omladinskom festivalu  Subotica ʼ72. Pesma Još malo pokupila je sve tri nagrade, žirija, publike i nagradu za tekst, što ih je vinulo u sam vrh jugoslovenske muzičke scene. Naredne godine 1973. na Šlageru sezone u Sarajevu Jefimija je proglašena najboljom kompozicijom od strane Saveza kompozitora Jugoslavije, dobijaju prvu nagradu za pesmu Brod za sreću Vojkana Borisavljevića na festivalu u Zagrebu, a iste godine predstavljaju Jugoslaviju u Istočnom Berlinu, na 10. svetskom festivalu omladine i studenata. Zatim su se nizali Beogradsko proleće, Hit parada, Opatija, Festival vojničkih pesama i brojni drugi. To im je donelo ogromnu popularnost i otvorilo vrata najznačajnijih koncertnih dvorana u kojima su delili prostor sa tada najvećim muzičkim zvezdama. Najboljom pop grupom u zemlji proglašeni su 1975. godine ostavivši Indekse i Korni grupu iza sebe.  Komponovali su muziku za pozorišnu predstavu Lola, ali su pronašli svoje mesto i u filmskoj muzici komponujući za film Košava i TV seriju Partizani.

Javnost će ga najviše pamtiti po hitovima koje je izvodila ova grupa koja je ove godine obeležila pola veka od osnivanja, postizala uspehe na festivalima i bila popularna širom tadašnje Jugoslavije i u inostranstvu. Grupa je 1974. izabrana da predstavlja Jugoslaviju na festivalu u Bremenu.

O Lutajućim srcima, 2016. godine, snimljen je i dokumentarni film „Arhiv emocija”, niške produkcijske kuće City Film Production.

Na mesto urednika muzičko-zabavnog programa u Domu kulture „Josip Kolumbo” došao je 1974. godine gde 1978. godine postaje direktor.

  1. novembra 1988. godine izabran je za pomoćnika upravnika Narodnog pozorišta u Nišu. Njegovim dolaskom unapređen je rad službi, posebno službe marketinga. Inovacije
  2. februara 1993. godine Miroljub Jovanović, ne svojom voljom, već hirom drugih, odlazi iz Narodnog pozorišta u Nišu. Iste godine, na Đurđev dan kad je krenula sa radom prva privatna radio stanica „Belle Amie” postaje u istoj Glavni i odgovorni urednik. U radu i poslu na ovom mestu provejavejavale su organizatorske sposobnosti, duhovitost i lepršavost u radu Redakcije. Početkom rada TV „Belle Amie” postaje njen višegodišnji urednik.

Njegov doprinos razvoju kulturnog života grada Niša je ogroman – nemerljiv. Bio je poistovećen sa kulturnim razvitkom grada. Značajan je njegov doprinos u ogranizaciji Filmskih susreta, NIMUS-a, Horskih svečanosti, Galerije Niškog kulturnog centra i drugih značajnih kulturnih manifestacija u Nišu. A bio je i organizator Festivala savremenog srpskog filma u Beču.

Sveukupna kulturna scena Niša izgubila je više od poslovnog saradnika a svi mi koji smo ga poznavali i sarađivali sa njim – izgubili smo prijatelja. Pamtićemo ga kao duhovitog, kreativnog i dobrog kolegu i prijatelja… Njegov osmeh i vedar duh, bili su njegov prepoznatljivi znak raspoznavanja. Voleo je život i svojim izuzetnim osećajem za humor, širio je optimizam gde god da se našao. Kao takav će ostati u našem dugom sećanju.

PUTUJ, DRUŽE I PRIJATELJU, U NEKI LEPŠI I BOLJI SVET!

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap