PROMOCIJA KNJIGA BRČANSKIH PISACA

PROMOCIJA KNJIGA BRČANSKIH PISACA

Obilježavanje 21. godišnjice Brčko distrikta BiH, uveličala je i promocija knjiga brčanskih pisaca Slađane Jovičić i Suvada Alagića, u organizaciji Biblioteke-Knjižnice u saradnji sa Izdavačko-štamparskom kućom Planjax komerc iz Tešnja.

 

Promocija je upriličena u Biblioteci /Knjižnici Brčko distrikta, a bibliotekar Lejla Hogić je istakla da im je bila čast biti suorganizator i domaćin ovog događaja, ali ujedno i manifestacije „Proljeće saPlanexom“.

„Knjige su doista izvrsne. To su naši već afirmisani pisci. Poznati su i priznati i u regiji u našem gradu. Naravno da ih preporučejm svima odraslima koji su željni da pročitaju jednu lijepu riječ“, dodala je Hogić.

Bejruzin Hajro Planjac, pisac za djecu i omladinu i osnivač grupacije Planjax, istakao je da je manifestacija „Proljeće u Planexu“ organizovana povodom 33. rođendana Planjaxa, te da su danas imali priliku u Brčkom promovirati zanimljive knjige čiji su autori Brčaci.

 

Knjiga priča „Gluvilo“ Slađane Jovićić, nakon poezije, proze i drama njena je šesta objavljena po redu.

„Knjiga se sastoji iz dva dijela. Pri dio su priče o ljudima koji su ovdje živjeli, žive danas i koji su na žalost i otišli. Drugi dio „Ruka čovjeka“ je novela koja govori o ratnom i poratnom periodu. O jednoj mladoj osobi koje se izgubila u tom ratu i koja pokušava da se ponovo nađe i izgradi na srušenim temeljima“, pojasnila je Jovičić

Danas je zvanično promovisana i knjiga „ Isidora i Sergej“, petnaesti po redu original Suvada Alagića, koja kako je autor kazao govori o nama, o ljubavi, društvenoj stvarnosti, ali na jedan izmaštani način.

„Ne radi se o dokumentarističkom romanu o Isidori i Sergeju, nego o jednoj izmaštanoj knjizi koja ima bosansku varijantu Isidore i Sergeja, a zovu se Amin i Ljiljana, i tu Jesenjin više nalikuje Bosancu nego Rusu. U drugom djelu, putem spisateljske imaginacije pokušavam odgonetnuti na koji način je okončan život Jesenjina i njegove ljubavne veze sa Isidorom“, kazao je Aalagić o svom novom romanu.

Knjiga Žarka Milenića „Kad ju je sreo“, iako je bilo najavljeno, nije predstavljena jer na žalost autor nije mogao biti prisutan zbog epidemiološke situacije.

Predstavljene knjige građanima će u Biblioteci /Knjižnici biti uskoro dostupne.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap