NA FESTIVALU BOOKSTAN U SARAJEVU PREDSTAVLJENE KNJIGE KOJE SU PREVELI DVOJICA BRČAKA

NA FESTIVALU BOOKSTAN U SARAJEVU PREDSTAVLJENE KNJIGE KOJE SU  PREVELI DVOJICA BRČAKA

Festival «Bookstan» u organizaciji velike izdavačke kuće «Buybook» iz Sarajeva održan je od 7. do 10. 7. Više o samom Festivalu, na kome su predstavljena njihova nova izdanja, na ovoj adresi:

https://www.bookstan.ba

Dana 7. 10. održan je razgovor koji su vodili Almir Imširević i dr. sc. Hasan Zahirović, Brčak porijeklom koji živi u Pragu gdje djeluje kao profesor univerziteta, teatrolog, dramaturg, glumac i prevodilac. Zahirović je preveo čuvenu dramu «R. U. R.» (Rosumovi Univerzalni Roboti) češkog klasika Karela Čapeka. U toj drami, objavljenoj prvi put 1921. godine Čapek je prvi put upotrijebio riječ «robot» koju je izmislio njegov brat Josef. Inače je dr. sc. Hasan Zahirović jedan od najboljih poznavalaca Čapekovog djela u svijetu i doktorirao je na temu o Čapeku.
Podsjetimo se da je na prostoru bivše Jugoslavije 2014. godine prvi objavio «Sabrane drame Karela Čapeka» Književni klub Brčko distrikt BiH u prijevodu Zahirovića i mr. sc. Adise Zuberović.

Potom je 10. 07. održan preko platforme Zoom razgovor trenutno najpopularnije i najprevođenije ruske spisateljice, tatarskog porijekla, Guzelj Jahine. Razgovor su vodili na ruskom jeziku Jahina i prevodilac, pisac, urednik i rusist mr. sc. Žarko Milenić uz simultani prijevod Tee Stanić. U razgovoru su predstavljeni prvi i najpoznatiji roman Jahine «Zulejha otvara oči», objavljen prošle godine u «Booybooku», i treći i najnoviji roman «Ešalon za Samarkand» koji je upravo izašao u Milenićevom prijevodu. Inače je to prvi prvi prijevod tog romana u svijetu koji je na originalu izašao u martu. «Buybook» je za taj prijevod dobio grant Instituta perevoda iz Moskve.
Intervju s Jahinom, takođe u Milenićevom prijevodu» je izašao 11. 7. u «Oslobođenju»:

https://www.oslobodjenje.ba/magazin/kultura/knjizevnost/guzelj-jahina-stvarna-slika-prve-sovjetske-gladi-kao-avantura-671241

Share via
Copy link
Powered by Social Snap