OTVORENA IZLOŽBA DOKUMENTARNE FOTOGRAFIJE ATAHA MAHIĆA

OTVORENA IZLOŽBA DOKUMENTARNE FOTOGRAFIJE  ATAHA MAHIĆA

U Domu Islahijeta u Brčkom otvorena je izložba dokumentarne fotografije „Brčanske rijeke i mostovi“, fotografa Ataha Mahića iz tog grada.

Mahić je istakao da je ovo njegova 29. samostalna izložba dokumentarne fotografije na kojoj je izloženo 150 fotografija, nastalih u periodu od 1892. do 1992. godine te da su izložene hronološki, da je na njima prikazana izgradnja svih osam mostova, počev od Savskog mosta, ženske ćuprije i gvozdene ili carske ćuprije.

Mahić kaže da je 70 odsto izloženih fotografija sam snimio, dok su ostale arhivska građa, te da je njima obuhvaćen i sport na vodi, riječno ribarstvo, kupalište i bazeni kao i vojne i vatrogasne vježbe.

„Poruka bi bila da naši građani, rukovodioci i političari dođu, pogledaju izložbu i vide kakvo je Brčko bilo, po čemu je bilo znamenito što se tiče Save, Ficibajera i turizma“, poručio je Mahić.

Muhamed Mujkić, promoter izložbe, ukazao je na razliku između mosta i ćurpije, ističući da su ćuprije ranije bila mjesta gdje su se ljudi okupljali, družili, pješačili i odmarali.

„Mostovi su uvijek povezivali ljude i doprinosili su razvoju privredne i drugih djelatnosti. Brčko je nezamislivo bez mostova i rijeka koje protiču njegovim područjem“, zaključio je Mujkić.

Izložba je otvorena povodom Kurban-bajrama, a u organizaciji Medžlisa islamske zajednice i Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Brčko distrikta BiH.

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap