ZAVRŠENA 20. MEĐUNARODNA LIKOVNA SIMPOZIJUM-RADIONICA

ZAVRŠENA 20. MEĐUNARODNA LIKOVNA SIMPOZIJUM-RADIONICA

U Brčkomje završena  20. međunarodna likovna simpozijum radionica „Sava“ na kojoj su učestvovali akademski slikari i vajari iz BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Kustos Umjetničke galerije Brčko distrikta BiH Sonja Đurović istakla je da su na ovogodišnjoj simpozijum radionici učestvovali Tanja Pikula, Jelena Glogovac-Savić, Dragan Bartula, Almedina Cifrić, Alen Džindo, Igor Modrić i Rajko Sušić koji su fudnus Umjetničke galerije obogatili sa 30 crteža, grafika, slika i skulptura.

Đurovićeva je dodala da ova simpozijum radionica, koja je prošla godine bila otkazana zbog epidemije virusa korona, nije bila tematska već da je umjetnicima ostavljena sloboda da stvaraju kako žele kako bi napravili najbolja umjetnička djela.

„Publika će radove moći pogledati sljedeće godine kada ćemo narednu simpozijum-radionicu otvoriti izložbom radova koji su nastali ove godine. Tada će biti dodijeljena zlatna paleta umjetniku koji je dao najveći doprinos na ovoj radionici“, navela je Đurovićeva.

Ona je napomenula da su likovne kolonije važne za umjetnike, naročito mlade jer mogu mnogo toga da nauče od kolega.

„Važne su i za Umjetničku galeriju u Brčkom jer na taj način obogaćuje svoj fundus, s obzirom da nemamo mogućnosti da otkupljujemo umjetnička djela. Od 75. godine do danas sve što se nalazi u depou jesu djela koja su umjetnici poklonili“, rekla je Đurovićeva.

Ona je istakla da će u septembru u našem gradu biti organizovana samostalna izložba akademskog slikara Igora Modrića iz Zagreba koji je bio dobitnik zlatne palete za 2019. godinu.

Dvadeseta međunarodna likovna simpozijum radionica „Sava“ trajala je od 17. do 23. jula.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap