Humanost

Humanost

Jelena (Milosavljević) Živković

Zadesila nas je strašna pošast prošle godine. Korona virus nas je sve zaustavio i prebacio na novi način življenja. Dane sam provodila uz vesti u potpunom besmislu.
Jednog dana je neko zazvonio na vrata. Poštar. Ništa nismo naručivali i ispostavilo se da je slučajno pogrešio stan. Rekao mi je da ovih dana često raznosi pakete sa humani-tarnih licitacija. Nisam imala pojma o čemu priča. A možda ga nisam dobro ni čula ispod maske. Vratila sam se i sela za računar, da proverim da li to postoji, neobično mi zvuči. Otkucala sam i rezultat me je oduševio. Postoji i predivno je. Grupa na Fejsbuku, Budi human – humanitarne licitacije. Odmah sam se priključila i krenula da čitam. O Bože, koliko bolesne dece, koliko nesreće. Koliko bolesnih divnih majki i očeva. Počela sam da plačem, šta mi je ovo trebalo na ovu moju tugu i beznadežnost.
Prve tri nedelje sam samo plakala. Sa svakim postom, svakom objavom roditelja, rodjaka, prijatelja. Toliko tuge, bolesne dece, toliko skupih lekova i tretmana… A onda je počelo da se dešava. Prva objava – skupili smo!!! Odjednom suze radosnice, sreća. Uspeli smo! Osmeh – moja poruka je bar malo doprinela tome, možda moja uplata, ma nije bitno čija je – uspeli smo. Krenula sam sve više da licitiram, da prvo pogledam na grupi pre nego što krenem u kupovinu, krenula po kući da skupljam, da tražim… Nabavila sam sve što bih inače kupila u prodavnicama – desetine knjiga, igračke za decu, nakit za svaki dan godine i plus za poklon, garderobu, šolje, lonce, sličice, parfeme…
Ono što je bilo najlepše u celoj priči – kao da sam našla neku višu svrhu u svemu ovome. Ne samo što pomažem drugima, pomažem i sebi. Osećam se bolje, osećam se predivno.
Upoznala divne ljude, humane, nesebične, one koji ti
daju snagu da nije sve izgubljeno, da ima nade – bez obzira u kakvom svetu živeli i u kakvom vremenu. Odjednom sam zaboravila i na virus, na celokupnu situaciju.
Spasavali smo živote svi zajedno, skupljali novac za besmisleno skupe lekove. Davali šansu za život malim i velikim borcima.
Ljubav se širila, dobrota nas je sve preplavila. Prave dragocenosti u ovom čudnom vremenu.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap