Katarina Radičević Šta nam učini?

Katarina Radičević Šta nam učini?

Knjizevne vertikale

Dok nas životna pustolovina vodi kroz razne avanture često se vraćamo u vrtloge prošlosti. Da li bi smo mogli nešto promeniti i zašto je to baš tako bilo?
Sećam se, početak proleća. Sunce je konačno zažarilo. Miris crvenog bagrema rasuo se po selu. A mi, mi smo bili ptice u kavezu ograničene na slobodu. Šta nam se to desilo? Možda je to baš tako moralo biti. Čoveku je potrebno nekada da udari glavom o zid da bi se osvestio. Ovaj put čoveku je bilo potrebno samo jedno da shvati. Treba više da ceni prirodu i životinje. Mnogo godina pre svega ovog svet je bio lepo mesto, ali sada je potrebno čišćenje. Zemlja je želela poput feniksa da se uzdigne za bolje sutra. Često čujem reči prošlu godinu ne priznajem. Zašto? Uvek treba izvući dobro iz svega. Zahvaljujući covid-u 19 naučili smo nove zanate. Isprobali dugo čuvane tajne bakine recepte u našoj skromnoj kuhinji, jer do sada nismo imali puno vremena za njih. Konačno smo imali više vremena za sebe i porodicu. Mogli smo da uživamo na terasi, možda bašti ili dvorištu uz svoju omiljenu knjigu dok pijuckamo kaficu. U čarima prirode i dečijeg osmeha.
Covid-19 je digao paniku širom sveta. Ali za nju nema mesta, panika je jednostavno suvišna. Koliko on bio loš zapravo moramo shvatiti da je jednostavno tako moralo biti. Drugačije ne bi smo shvatili koliko treba da cenimo pre svega život i svoje vreme a kasnije i prirodu. Nama treba bolje sutra, ne za naš već nase buduće generacije. Covid-19 je morao doći da bi nam pokazao koliko smo uništili i isprljali našu zemlju. Ne samo fabrikama i raznim deponijama nego i našim dušama. Naučila nas je da smanjimo ogorčenost i ponovo sretnemo prave prijatelje. Da budemo tu jedni za druge. Mlade je naučila da budu humani, više nije bilo vređanja starijih osoba. Sada je bilo volontiranja i toplih reči podrške. Uvek je bitno da budeš ono što jesi. Budi istrajan i borben. Bas tada si mogao da uradiš ono sto si oduvek želeo, možda da započneš svoju prvu knjigu. Odradiš svoj trening. Vreme je da promenimo pravac, i shvatimo poruku naše planete.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap