Otvorena izložba fotografija „Indija u oku pjesnika“ autora Jose Živkovića – Soje

Otvorena izložba fotografija „Indija u oku pjesnika“ autora Jose Živkovića – Soje

U okviru Frančeskovih dana sinoć je u prostorijama HKD „Napredak“ otvorena izložba fotografija „Indija u oku pjesnika“ autora Jose Živkovića – Soje.

 

Fotografije prezentirane na izložbi nastale su tijekom autorovog tromjesečnog boravka u Indiji 2008. godine, a sama izložba je koncipirana tako da obuhvaća raznovrsne motive gdje je uočljiv raspon od mučnog siromaštva do raskoši i bogatstva života u ovoj zemlji.

„Indiju je teško sažeti u nekoliko rečenica i fotografija, tako da fotografije za ovu izložbu nisam nisam birao ja. Fotografije je birala profesorica likovne umjetnosti Đurđa Jezerčić, te je u 28 selektiranih fotografija pokušala to sažeti od početka života do smrti. Na izložbi su predstavljeni zanati ljudi koji žive tamo, njihov promet, nastambe, ima nešto njihove kulture, arhitekture, dakle svi segmenti jednog života u Indiji su sažeti u ovim fotografijama“, kaže Joso Živković – Soja, autor izložbe.

Fra Mirko Jozić, predsjednik HKD “Napredak” je, u ime organizatora Frančeskovih dana, u sklopu kojih je otvorena izložba „Indija u oku pjesnika“, kaže kako je fotografija funkcionalno sredstvo koje ljudima uspjeva dočarati raznolikost i ljepotu svijeta.

„Naš pjesnik Živković je prikom boravka u Indiji napravio „more“ fotografija, a danas nam je donio jedan mali dio svoje kolekcije sa željom da ih pokaže ljudima, da ih vide svi zainteresirani. Žao mi je samo što fotografije nisu u puno većem formatu, ali i mi smo mali, skroman nam je prostor, pa na taj način skromno započinjemo Frančeskove dane“, rekao je fra Jozić.

„Indija u oku pjesnika“ šesta je Živkovićeva izložba fotografija, a bit će otvorena do 31. listopada, odnosno do završetka Frančeskovih dana u Brčkom.

O autoru izložbe

Joso Živković – Soja, hrvatski pjesnik i slikar iz Bosne i Hercegovine. Joso Živković rođen je 1. travnja 1960. godine u Kostrču, općina Orašje. Osnovnu i srednju naobrazbu stekao u rodnom mjestu i Orašju. Više godina radio u Austriji i Švicarskoj, a u Kostrč se vratio 1990. godine. Godinama je živio u zapadnoeuropskim gradovima i putovao svijetom, što se jasno osjeti u njegovim pjesničkim radovima. Objavljivao je u raznim časopisima u zemlji i inozemstvu. Pjesme su mu prevođene na engleski i njemački jezik. Njegove pjesme se nalaze u mnogim zajedničkim zbirkama. Više puta je nagrađivan, a značajnije nagrade su mu nagrada fra Martin Nedić (HKD Napredak Orašje) za najbolju knjigu i nagrada Movisa u Zürichu za pjesmu Tuga auslendera. Objavio je četiri samostalne zbirke pjesama: Koraci u sjeni (1988.), Čekati dugu (1994.), Gorka čaša (1997.) i Nenaviklost duše (2003.). Član je Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne i Društva hrvatskih književnika. Uz pisanje pjesama bavio se i slikarstvom, te je samostalno izlagao u Njemačkoj (Hamburg) i Lihtenštajnu (Schaan). Zajedničke izložbe imao je u Orašju i Vinkovcima. Zaljubljenik je u fotografiju i član fotokluba Orton, Orašje.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap