Tajanstvena proročanstva

Tajanstvena proročanstva

Dejana Milijić Subić

Samo je april sposoban da Beogradu podari čudesno vreme posle martovskih Ida. A, april 2019. bio je – magičan! Mima se uputila Bulevarom Revolucije da izabere najlepše cipele za maturu. Klizila je trotoarom trudeći se da mimoiđe prolaznike. Negde kod Vukovog spomenika primetila je ceduljicu umotanu u crni konac koja je bila bačena blizu zakržljalog, suvog šimšira. Neočekivano, Mima se sagla da dohvati smotuljak. U istom trenutku osetila je neprijatno čupkanje na temenu. Brzo se okrenula i spazila mladu nasmejanu ženu crne kose i tamnijeg tena.
„Imam ti dlaku. Da ti gatam? Kažu da sam dobra“, izgovorila je žena, slavodobitno držeći dugačku crnu dlaku u desnoj ruci. „Ako nećeš, ću ti uvračam!“, šeretski je završila.
Mima se razbesnela. Otkud pravo toj ženi da je presreće na ulici, napada s leđa i čupa kosu na koju je toliko ponosna. Oštro se zagledala ženi u oči i odgovorila:
„A, šta ako ja sad, ovde, bacim čini na tebe! Veruj mi, ja to znam!“
Žena se nasmejala:
„Prvo se ispiliš, a tek onda vračaš. ‘Ajde da ti gatam…“
Mima je kratko razmišljala i odlučila da se prepusti nametljivoj proročici. Ipak je držala njenu dlaku između prstiju. Rizik je postojao. Izvadi novčanicu i galantno pruži ženi s namerom da brzo završi s ovim neprijatnim iskustvom i okrenu se da pođe.
„Čekaj, lepa“, zaustavi je žena. „Da ti kažem. Vidim veselje, vidim ti i simpatiju iz škole… nije ti on suđen“, zastade i pažljivo se zagleda u Miminu dlaku koju je smotala i držala na dlanu. „Strpi se… Sledeće godine ćeš upoznaš stranca. Iz daleka će dođe… U martu će ti da prsten. Čovek na K“, završi žena i povuče se u tvrdoglavo ćutanje. Okrenu se i ode.
Od tog trenutka Mima je maštala o bogatom strancu koji će doći i, tako filmski romantično, pružiti joj prsten.
Proročanstvo je shvatila u martu 2020. kada joj je infektolog umesto prstena na kažiprst stavio pulsni oksimetar. Mislio je da ga Mima više ne čuje, okrenuo se i rekao:
„Jedva 48, ništa ovde neće pomoći. Kovid! Došao je po ovu mladu devojku!“
Mima je bila sigurna da se nasmejala, iako niko u sobi to nije primetio.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap