Gradonačelnik Esed Kadrić otvorio 38. Susrete pozorišta/kazališta BiH

Gradonačelnik Esed Kadrić otvorio 38. Susrete pozorišta/kazališta BiH

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić otvorio je sinoć 38. Susrete pozorišta / kazališta BiH u Brčko distritku BiH. Tom prigodom gradonačelnik je poželio dobrodošlicu ljubiteljima teatra, podsjećajući da se Organizacijski odbor ipak opredijelio za održavanje najvećeg događaja kulture u Brčkom i šire, ali u skladu s epidemiološkim mjerama.

„Dugo smo analizirali šta uraditi ove godine jer imamo jubilej od obnove 20 godina. Procjena je bila da se ove godine moramo naći u ovoj sali, iako svjesni težine pandemije i poteškoća koje nam je učinila“, rekao je, između ostalog, gradonačelnik Kadrić, te najavio da je brčanska Vlada krenula s pripremama u vezi s osnivanjem kazališta.

Kako tradicija nalaže, prije početka Festivala, u okviru pratećeg programa u Gradskoj galeriji upriličeno je više kazališno-dokumentarnih izložbi Jakova Amidžića, inače direktora 38. Susreta pozorišta / kazališta BiH u Brčko distriktu BiH i prof. dr. Srđana Vukadinovića.

Amidžić se osvrnuo na godine obnavljanja Festivala, kada, kako je rekao, nije bilo lako.

„Unatoč pandemiji odlučeno je da idemo u punom kapacitetu što se tiče publike i kazališta. Nadamo se da će ove godine Susreti završiti kako su i počeli, sa svima nama“, poručio je Amidžić.

Prva od osam repertoarskih predstava „Usidrene“ Elvisa Bošnjaka u režiji Anastasije Jankovske s kojom je i počeo Festival odigrana je u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta Split. Večeras u 19:30 sati igra beogradski “Atelje 212” s predstavom „64“ Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović.

Podsjetimo, Susreti pozorišta / kazališta BiH u Brčkom su prvi put održani 1974. godine.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap