KONCERT ZA LJUBITELJE SEVDAHA

KONCERT ZA LJUBITELJE SEVDAHA

U okviru kulturne manifestacije „Proljeće u gradu 2022“ u utorak 31.5.2022. godine sa početkom u 20 časova u Domu kulture biće održan koncert Amire Medunjanin.

Amira Medunjanin je bosansko-hercegovačka umetnica rođena 23. aprila 1972. godine u Sarajevu. Njen životni put obeležile su sevdalinke koje je čula od svoje majke i kojima svetu želi da predstavi senzibilitet i kulturno-istorijsko nasledstvo Bosne i Hercegovine. Važi za jednu od najmoćnijih interpretatorki ove vrste muzike koja se sa lakoćom poigrava mešajući moderno i tradicionalno.

re nego što je počela da se bavi muzikom, imala je dobro plaćen posao na kome je od stranaca čula dosta negativnih komentara i predrasuda o svom narodu što ju je veoma pogodilo. U želji da im dokaže da greše, napustila je posao i započela više nego uspešnu karijeru. Njena ljubav prema usmenoj tradiciji muzike uticala je da stvori jedinstven stil koji ne pristaje na kompromise zarad popularnosti. Detinjstvo je provela u naselju Hrasno, a često je išla sa roditeljima u Trebević na izlete. Za Sarajevo je vežu mnogobrojne uspomene, a jedan od najboljih životnih perioda joj je 1984. godina kada su se u njenom rodnom gradu održale Zimske olimpijske igre. Smatra ga najlepšim gradom na svetu i uživa da posećuje manifestacije, kao što su Sarajevo Film Festival, Jazz Fest, Xenofoniu, i druge.
Zanimljivo je da početak njene karijere nije vezan za Sarajevo, gde su sevdalinke dominantne, već za Nizozemsku i druge države u kojima joj je bilo teže da dođe do izražaja. Pošto odlično zna engleski jezik, uspešno je predstavila svoju umetnost publici u Zapadnoj Evropi i na svetskoj World Music sceni.
Singl „Mujo đogu po mejdanu voda“ snimila je 2003. godine kao gost muzičke grupe Mostar Sevdah Reunion na albumu „A secret gate“. Nakon dužeg preslušavanja Nade Mamule, može se primetiti da se Amira ne protivi uticaju starijih pevača, već često pokušava da dočara njihove emocije. Dve godine kasnije snimila je svoj prvi album pod nazivom „Rosa“ u izdanju holandskog „Snail Records-a“, koga je muzički kritičar „Sandej Tajmsa“ („The Sunday Times“) Klajv Dejvis (Clive Davis) , proglasio dobitnikom prestižne nagrade „album godine“. Na ovaj način Amira je olakšala put ostalim muzičarima koji su želeli da započnu inostranu karijeru i promovisanje balkanske muzike i običaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap