JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

JU Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo

PREMIJERA PREDSTAVE „FARMA ŽIVOTINJA“

Škola glume CKM, na čelu sa umjetničkim rukovodiocem Adisom Zuberović, premijerno će izvesti predstavu “Farma životinja“, koja je nastala adaptacijom a prema motivima romana Životinjska farma, najpoznatijeg djela engleskog pisca George Orwella. Životinjska farma je satirična novela ili bajka Georgea Orwella, alegorija kojom je Orwell prikazao svoje viđenje modernog društva, preslikavajući ga na život domaćih životinja jedne farme. Pisana je za vrijeme II. svjetskog rata, a izdana je 1945, no slavu je doživjela tek za vrijeme 1950-ih. Priča nas vodi kroz događanja unutar jedne zajedice domaćih životinja koje se opiru fašizmu i protiv ugnjetača, odnosno ljudi, jer ih oni iskorištavaju samo za svoje dobro. Stoga životinje odbijaju da služe ljudima, uz nastojanje da kreiraju vlastitu upravu i da sami raspolažu svojim resursima. Poruka koju nosi ova priča jeste da su u početku u toj životinjskoj zajednici svi jednaki, međutim, vremenom zloupotrebom moći postaju neki jednakiji od drugih. Ta poruka ovog alegorijskog romana, nažalost, prepoznatljiva je i danas. Teatarskom inscenacijom i adaptacijom ovog poznatog djela polaznici Škole glume uz umjetničko i mentorsko rukovodstvo Adise Zuberović, obrađuju temu straha u zajednici zasnovanoj na ustaljenim frazama, snazi riječi i nedostatku istinitih informacija. Utjelovljenjem ljudskih karaktera pod životinjsim maskama zadiru u dubinu ljudske egistencije. Preispituju koje su to vrijednosti kojih bismo se trebali, prije svega kao pojedinci, držati da bismo svijet učinili boljim mjestom i kako bi se izbjeglo ponavljanje nemile prošlosti. Specifičnost ove predstave ogleda se i u tome da su svi akteri, gotovo cijelo vrijeme na sceni, te da se kroz dramsku interpertaciju prožimaju i koreografske i muzičke scene.

U predsatavi igraju

DIMITRIJE ĐEVIĆ

AMINA MEHMEDOVIĆ,

DINAND PAČAK

SAJRA SARAČ,

AIDA HAJDAREVIĆ

ENA VELJAN

NADIN JONUZ

ADNAN RIBIĆ

NAĐA MUTAPČIĆ

ENA OPRAŠIĆ

LAMIJA GAGULA,

ADNA SOKOLOVIĆ.

Režiju predstave potpisuje

ADISA ZUBEROVIĆ

kostime i masku LANA LONČAREVIĆ

scenografiju ADMIR HALILOVIĆ

koreografiju SABINA BAMBUR

ton i svjetlo DŽEMAL KARKELJA

izbor muzike ansambl ŠKOLE GLUME CKM

produkciju JU CKM i producent

ARMIN OMEROVIĆ.

Premijera će biti održana u četvrtak, 9. juna 2022. godine, u 19:30 sati.

Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni CKM po cijeni od 7 KM, radnim danima od 10-12 i od 16-20 sati, kao i dva sata pred predstavu.

Karte se mogu rezervisati i elektronskim putem na stranici www.centarkulture.ba, preko facebook profila CKM-a ili na broj telefona 033 232 595.

https://www.facebook.com/hashtag/opcinacentar

Share via
Copy link
Powered by Social Snap