Mnogo je smakova svijeta, a svako proživljava svoj

Mnogo je smakova svijeta, a svako proživljava svoj

Pete festivalske večeri izvedena je predstava „Neće biti smak svijeta“ autora Adnana Lugonića u režiji Nine Nikolić. Predstava govori o obiteljskoj drami, o raspadu njihovih intimnih svjetova i onoga što im se dešava i što proživljavaju.

U predstavi se radi o tri individualne ljudske tragedije. Jedna je uzrokovana akutnom bolešću, demencijom, a dvije su proistekle iz bolesti prvog lika.

Rijetko imamo priliku da od suvremenog autora dobijemo takav koncentrat tragedije na sceni u doživljaju s jedna strane, a s druge strane u značenju jer je ovo zasigurno jedan vrlo kvalitetno skrojen komad izvanredno konceptualno režiran. U ovoj predstavi je evidentno da publiku tenzija drži sve vrijeme igranja predstave i konstantno je u iščekivanju i napetosti zbog razrješenja tereta kojeg smo sebi dali od samog početka predstave.

„Adnan je ispričao jednu jako sažetu, koncentriranu, tešku, morbidnu i u krajnjoj liniji toplu ljudsku priču bez obzira na to što tu imamo i zločinca. Žena je počinila ubistvo, ali mi stajemo na njenu stranu onoliko koliko ona zasluži i kada se dogodi taj prilaz sestre sestri u trenutku kada smo mislili da ne postoji način i princip pomirenja, dogodi se katarza s tim suhim drvetom koje gori i tim čovjekom kojeg smo svi otpisali i koji na koncu donese ključ katarze na scenu. Želim zaista pohvaliti izvanrednu režiju, sjajan tekst i troje glumaca, tri glumačke energije koje mogu biti jednake“, kazao je selektor Vlado Kerošević.

Tekst ove predstave je nastao 2018. godine, ali je u vremenu pandemije dobio dodatni sloj u smislu da smo to pitanje smaka svijeta najviše osjetili u periodu pandemije kada smo gurnuti u izolaciju, a koju opet konstantno žive Maša i njen otac koji žive život u četiri zida.

„Ono što je meni kao autoru bilo najzanimljivije jeste kako osobu koja boluje od demencije, koja nije pri sebi, kako tu osobu kazniti ili se osvetiti za neke stvari koje je učinio dok je bio pri svijesti. To su neke teme kojima sam se ja bavio. Ja sam pokušao naslovom dati ono što je u predstavi dato minimalno a to je doza optimizma gdje ljudi po instinktu preživljavanja nastavljaju dalje i pokušavaju naći rješenja. Iako su sva tri lika doživjela lični smak svijeta pri čemu su njih dvije svjesne i pokušavaju naći način kako nastaviti dalje a otac nije ni svjestan smakova, jer on živi svoj smak svijeta i neće nikada izaći iz njega do kraja života“, kazao je Adnan Lugonić, autor teksta.

Redateljica, Nina Nikolić, ispričala je svoj doživljaj rada na ovoj predstavi te izazovima s kojima se susrela.

„Prije svega, predstavlja mi čast da je ova predstava na ovogodišnjim susretima u Brčkom, gdje vlada prekrasna festivalska atmosfera koju dugo nisam vidjela. Posebno zadovoljstvo mi je što smo igrali pred punom salom što je najbolja satisfakcija za jedan teatarski ansambl. Igrali smo predstavu na dva jezika, što zasigurno predstavlja veliki zadatak. Ovo mi nije prva predstava na kojoj sam radila a da se igra na dva jezika, i željela sam pokazati da se na ovim prostorima bez razlika kojim jezikom pričamo, da se dobro razumijemo i da ne gubimo kvalitet nego širimo kulturu“.

Predstava se igrala na dva jezika, pored našeg, u predstavi su glumci izgovarali replike i na makedonskom. Sama predstava je osvojila i niz nagrada na raznim festivalima. Prema riječima glumaca, vrlo teško je bilo primiti repliku na drugom jeziku a odgovoriti na svom, te to iziskuje posebnu glumačku koncentraciju.

„Nina je osoba koja nakon dugo godina dolazi u svoju kuću da se, prije svega, suoči sa svojim ocem kojem mnogo toga zamjeri a on se skoro ničega ne sjeća. Suočava se i sa svojom sestrom te vodi dugo porodični razgovor kada se sve karte stave na stol i kada se izrekne sve ono što se potiskivalo godinama u nadi da će se pronaći razlog da se ostane zajedno. Iskreno, u početku nisam imala osjećaj da sam dorasla tako nečemu i mislila sam da toliko tragedija i prelomnih trenutaka, nije lagano iznijeti na scenu“, kazala je na press konferenciji Dženana Džanić koja je utjelovila lik Nine.

Mladen Bićanić, dao je zanimljiv osvrt na predstavu „Neće biti smak svijeta“:

„Kada je riječ o ovoj predstavi stojim na stajalištu da je to jedan od vrhunskih dramskih tekstova koji se pojavio u bosanskohercegovačkoj dramskoj literaturi posljednjih godina. Mislim da je vrlo rijetko naći da se na modelu komorne drame s tri lica može tako zbiljski, tako sažeto, tako britko reći velike istine, a s vrlo malo riječi. Komorna drama je pogodan medij za to. Bitna je i ta nevidljiva režija, režija koja je itekako promišljena i ona zna postaviti se a koja se ipak postavlja kao glumačka predstava, glumac je onaj koji nosi tu predstavu, i to sva tri glumca podjednako“, kazao je on.

Šeste večeri Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH publici će se predstaviti glumački ansambl Srpsko narodno pozorište – Omladinska prestonica Europe OPENS Novi Sad, s predstavom “Ko je ubio Dženis Džoplin?”, rađenu po tekstu Tijane Grumić, a u režiji Sonje Petrović.

Piše: Kristian Bilić

Foto: Dejan Đurković

Share via
Copy link
Powered by Social Snap