NEPODIJELJENA SU MIŠLJENJA DA JE INTERNACIONALIZACIJA DONIJELA KVALITET

NEPODIJELJENA SU MIŠLJENJA DA JE INTERNACIONALIZACIJA DONIJELA KVALITET

Na završnoj konferenciji Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH, Mladen Bićanić pozorišni kritičar, napravio je osvrt na predstavu „Pristanak“, koja je zatvorila ovogodišnje Susrete.

Kako je kazao na samom početku, radi se o tekstu mlađe predstavnice engleskog dramskog pisma Nine Rejn. Komad je praizveden 2017. godine u Londonu, a na daske beogradskog Ateljea 212  postavljen je u režiji Nebojše Bradića.

„To je komad koji zatvara ovaj cijeli sklop predstava Internacionalnih teatarskih susreta pod motom „Bolest Друштва“, a koji se opet okreće nama. Riječ je o međuigri kroz tri para, a početna pozicija je položaj žene žrtve silovanja. Slijedi njen odnos prema nasilniku ali i društvu koje tvori pravni poredak. Nina Rejn je očito dosta istraživala i kretala se u advokatskim krugovima jer je to osnovna potka komada. Kako kroz sudsku praksu i pravni poredak, advokatske smicalice učiniti nešto što se dogodilo kao da se nije dogodilo. I na kraju vidimo da žrtva izvlači „najdeblji“ kralj, a silovatelj prolazi neosuđen. To je jedan nivo, a drugi je kako se to ogleda u životima drugih ljudi vezanih za slučaj“, kazao je Bićanić.

Jedna vrlo zanimljiva kazališna dramska igra, koja, kako je naglasio, propituje naš položaj i stanje u društvu ali uvijek sa posebnim osvrtom na ženu žrtvu, i predstava koja je dobrodošla na Susrete jer ima vezu sa osnovnom temom Festivala.

Ovom prilikom, Jakov Amidžić direktor Susreta, zahvalio se medijima naglasivši da su organizatori jako zadovoljni promocijom i prezentiranjem Susreta u lokalnim i državnim medijima, čime se i taj segment Festivala nastavio, a završeno je i sve predviđeno u okviru Pratećeg programa.

Što se tiče nagrada zvanične konkurencije, dodao je da jedan žiri donio sve odluke i to jednoglasno.

Na pitanje urednice Redakcije za kulturu, umjetnost i obrazovanje, BH Radija Danijele Regoje, koliko se pokazalo opravdanim prerastanje Susreta u Internacionalne Amidžić je odgovorio: “Nepodijeljena su mišljenja da je internacionalizacija donijela kvalitet i daj Bože da ćemo prerasti ovogodišnji Festival koji je uvod u Jubilarne 40. Susrete, odnosu 50. godišnjicu Festivala”.

Piše: Sanita Jerković Ibrahimović

Foto: Dejan Đurković

Share via
Copy link
Powered by Social Snap