Brčko i ove godine centar kulturnih dešavanja

Brčko i ove godine centar kulturnih dešavanja

Ljubitelji pozorišta dočekali su još jedna teatarska susretanja, a Internacionalni teatarski susreti i ove godine stavljaju Brčko u sam centar kulturnih dešavanja.

Četrdeseti Susreti, ali i pedeset godina teatralija u Brčkom svjedoci su istrajnosti pozorišnih stvaralaca da brčanski festival nastavi svoju višedecenijsku tradiciju.

Činjenica da su jedini državni susreti, jer su u potpunosti finansirani iz budžeta Distrikta, samo je jedan od pokazatelja opredijeljenosti institucija da podržavaju afirmaciju i osnaživanje teatarske umjetnosti. Sličnog mišljenja je i predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, koji je otvorio ovogodišnje Internacionalne teatarske susrete.

“Ovo je jedan od reprezentativnijih, ako ne i najreprezentativniji događaj koji se održava u Brčko distriktu i koji promoviše našu sredinu. Ja sam siguran da je u ovom trenutku to i najznačajniji kulturni događaj iz domena pozorišne umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije. Sigurno nam je u interesu da ovaj pozorišni festival opstane, pod bilo kojim imenom i sa bilo kojim konceptom. Mislim da u budžetu ima sasvim dovoljno prostora da se i ova manifestacija finansira jer benefiti koje Brčko distrikt dobija od toga su sigurno višestruki. Mi ćemo narednih dana biti dio medijskog prostora u BiH, a vjerovatno i šire. S druge strane, značajna imena iz pozorišnog svijeta su naši gosti, dosta publike dolazi sa strane i to je nešto što doprinosi da ovaj grad živi i predstavi se u mnogo boljem svjetlu. Selektor ovogodišnjih susreta se sa svojom ekipom zaista potrudio i sigurno je da ćemo i ove godine gledati možda ponajbolja ostvarenja kada je u pitanju pozorišna umjetnost”, kaže Siniša Milić.

Već prva predstava iz ovogodišnjeg repertoara, Moj sin samo malo sporije hoda Sarajevskog ratnog teatra, ali i reakcije publike nakon što se zavjesa spustila daju naslutiti da ćemo zaista uživati u vrhunskim predstavama ovogodišnjih Internacionalnih teatarskih susreta u Brčkom.

Piše: Alma Kajević

Foto: Dragan Deanović

Share via
Copy link
Powered by Social Snap