Damjanac: Nadam se da će internacionalizacijom ovaj festival i dalje rasti

Damjanac: Nadam se da će internacionalizacijom ovaj festival i dalje rasti

Na završnoj konferenciji Internacionalnih teatarskih susreta Brčko distrikta BiH, selektor Goran Damjanac, osvrćući se na predstavu „Radovan treći“, koju je posljednje festivalske večeri izveo ansambl Narodnog pozorišta Sombor i „Grad teatra„ Budva, istakao je da je u protekle dvije pozorišne sezone u koje je imao uvid u selekcije, da se nekako kao tema samo nametnulo postavljanje klasike na scenama u regionu, što u posljednjih 30 godina nije bio slučaj.

„U tom smislu, a na moju sreću, imao sam lak posao izbora nekih naslova koji su „biseri ili stubovi“ klasične dramske književnosti i uopšte književnosti zapadne civilizacije. Veliko mi je zadovoljstvo i što je ovaj festival protekao onako kako festivali i treba da izgledaju, a to je da se publika iz večeri u veče radovala svakoj predstavi. Glumački ansambli su ostvarili dobar kontakt sa publikom što je publika to na kraju predstave znala da im vrati velikim aplauzom. Nadam se da će samom internacionalizacijom ovaj festival i dalje rasti, kako pri izboru pozorišnih kuća koje učestvuju na festivalu, tako i onim pratećim sadržajima koji su ovdje na festivalu. Od promocije našeg časopisa do predstava za djecu, susreta sa eminentnim ličnostima iz pozorišnog svijeta i sl.“, pojasnio je Damjanac.

On je još je izrazio svoje zadovoljstvo što je ovogodišnji žiri bio sačinjen od troje pozorišnih djelatnika sa impozantnim biografijama, Vlade Keroševića, Vide Ognjenović i Zijaha Sokolovića, čuvara sopstvenog integriteta par excellence, tako da onda i sama odluka žirija, koja je jednoglasna, ni na koji način neće moći biti dovođena u pitanje.

Piše: Sanita Jerković Ibrahimović

Share via
Copy link
Powered by Social Snap