“Izvještavanje u vremenu”

“Izvještavanje u vremenu”

Izložba pod nazivom „Izvještavanje u vremenu“ u organizaciji RNU „Radio Brčko“ Brčko distrikta BiH svečano je otvorena sinoć u Muzeju Brčko distrikta u povodu 70 godina od tiskanja prvih novina i 63 godine od puštanja prvog signala Radija Brčko.

“Izuzetno je bilo zahtjevno pronaći informacije o početcima prvih novina i pokretanja radio stanice Radija Brčko u tom smislu da se nismo do sada susretali s tim da pravimo jednu vrstu povijesne izložbe, ali isto tako to je vrlo značajno za sam Muzej da krene da otkopava tragove svoje lokalne prošlosti”, kazala je Enida Murselović viša stručna suradnica za arheologiju u Muzeju Brčko distrikta, dodajući da zahvalnost duguju institucijama Arhiva i Knjižnice Brčko distrikta, ali i svim ljudima koju su u samim početcima činili redakciju Radija Brčko.

Prema njezinim riječima prikupljeni podaci su uglavnom iz razgovora s sudionicima samih začetaka Radija i arhivske građe koja je bila u Radiju i Arhivu, te smo pokušali objediniti taj povijesni put od informacijskog djela, kako je došlo do kreiranja prvih brčanskih novina, a kasnije i Graditelja, ali i osnivanja radio stanice koja je u to vrijeme bila treća po redu na teritoriji Bosne i Hercegovine.“Mnogo toga se još može očekivati od Radio-novinske i izdavačke ustanove „Radio Brčko“ u samim izdanjima i to ne samo u pogledu tiskanih izdanja, nego i elektronskih, video i glazbenih izdanja i svega onoga što ovaj sektor podrazumijeva”, kazala je Dragica Panić Kašanski ravnateljica RNU „Radio Brčko“. Ona je dodala da je tiraž prvog Brčanskog lista tiskan u 100 primjeraka, kao promotivni broj dat građanima Distrikta na uvid da se vidi u kom pravcu se kreću očekivanja javnosti za jedan takav tiskani medij, a bit će dostupan i u elektronskoj formi.Vanja Žigić voditeljica etno-arheološke zbirke u Muzeju Brčko distrikta kazala je kako je povijest novinarstva i medija posebno zanimljiva za bilo koju povijest, a posebno u slučaju Brčkog gdje nije bilo previše zapisanih informacija o ovoj oblasti, te se zahvalila značajnim ljudima koji su kreirali ovu povijest Radija Brčko kao što su Sead Burić, Savo Teodorović, Uzeir Bukvić, Hule Hanušić, Stjepan Bogutovac i Sead Hasović.

“Ovaj prvi Brčanski list kombinacija je magazina i klasičnih novina koji sadrži razgovore s čelnim ljudima brčanske vlasti, institucija, anketa građana i nevladinog sektora, zatim novosti iz kulture i sporta koji su obilježili ovu godinu u Brčko distriktu“, kazao je Suvad Alagić urednik Brčanskog lista.

Izložba „Izvještavanje u vremenu“ u Muzeju Brčko distrikta bit će otvorena do 1. ožujka 2024. godine, svakog radnog dana od 7 i 30 do 15 i 30 sati.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap