“Nina, buba, pašljo sine”

“Nina, buba, pašljo sine”

U okviru Projekta “Razvoj romske kulture u Brčko distriktu”, a u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva “Brčansko kolo”, sinoć je predstavljena knjiga pod nazivom “Nina, buba, pašljo sine”, autora doktora etnomuzikologije Dragice Panić-Kašanski.Knjiga govori o igračkom i muzičkom stvaralaštvu Roma brčanskog kraja u drugoj polovini dvadesetog vijeka, specifičnim odlikama tog stvaralaštva i načinu na koji oni to iskazuju. Kako je sinoć istaknuto, knjiga predstavlja značajan doprinos proučavanju muzičke i igračke prakse Roma uz obimnu etnografsku građu. U knjizi su objavljeni i notni zapisi i kinetogrami muzičkih i plesnih formi koje su sami kazivači odredili kao tradicionalne.

“Večeras smo se podsjetili na jedan veliki projekat i veliki rad koji se odvijao prije petnaestak godina i koji je rezultirao ovom etnokoreološkom knjigom “ Nina, buba, pašljo sine“ nazvanoj po jednoj uspavanki na romskom jeziku”, istakla je autor knjige Dragica Panić-Kašanski.

Zahvaljujući istraživanju i knjizi, prema riječima autora, kulturno naslijeđe brčanskih Roma preneseno je mlađim generacijama čime će romska tradicija nastaviti da živi na sceni i u svakodnevnom životu na ovom prostoru.

S obzirom, kaže ona, da nije bilo nikakvih pisanih tragova o Romima  zabilježena je samo tradicionalna praksa koja je postojala u tom trenutku.

Hilmija Milkunić, penzionisani profesor muzičke kulture iz Gračanice, kaže da je srećan i ponosan na ovu knjigu koja puno znači za romsku kulturu i koju bi trebalo da imaju svi prosvjetni radnici i svi koji se bave ovim poslom očuvanja tradicije i kulture.

Kao kazivač u procesu sakupljanja građe učestvovao je i Avdo Aljić iz Brčkog, koji je naglasio da su svi učesnici u nastanku ove knjige dali svoj maksimum.

Književno veče održano je u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva „Brčansko kolo“ koje i realizuje projekat „Razvoj romske kulture u Brčko distriktu“. Predsjednik Društva Hakik Nezirović – Kiko je ovom prilikom rekao da je ova knjiga koja je izašla 2011. godine konačno pronašla put da se prezentuje građanima distrikta Brčko. Prema njegovim riječima ovo je veliki i vrlo značajan projekat za romsku kulturu i uopšte kulturu distrikta Brčko.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap