U ORAŠJU ODRŽANA PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA “RAST DO DNA”, AUTORA JOSE ŽIVKOVIĆA SOJE

U ORAŠJU ODRŽANA PROMOCIJA ZBIRKE PJESAMA “RAST DO DNA”, AUTORA JOSE ŽIVKOVIĆA SOJE
U organizaciji Matice Hrvatske Orašje, protekloga petka u Orašju je održana promocija knjige Jose Živkovića Soje, njegove zbirke pjesama “Rast do dna”. Knjiga je presjek autorovog 30-ogodišnjeg pjesničkog stvaralaštva, u kojoj je 126 pjesama iz 6 objavljenih Josinih knjiga, a predstavili su je, u nazočnosti velikoga broja Josinih prijatelja i posjetitelja, Ivana Buljubašić-Srb i Mirko Ćurić, stihove je govorio Darko Milas, a za glazbeni ugođaj večeri bile su zadužene Marija Nedić i Mateja Mišković.
Joso Živković spada u umjetnike širokog spektra, a pjesme piše od svog djetinjstva i prvu je kaže tiskao 1988. godine. U određenim fazama svog života Joso je slikao, fotografirao i kipario, a oduvijek voli putovanja, pa je tako živio i radio u brojnim zapadno europskim zemljama i boravio na svim kontinentima. –„Svuda sam nešto pronalazio i skupljao inspiraciju, jer pjesnici su sentimentalne i plahe duše i svaku vibraciju osjetimo i kasnije pribilježimo i prenesemo na papir“, kazao je autor zbirke pjesama Joso Živković Soja i dodao, -„U ovoj zbirci su pjesme po izboru akademika Luke Paljetka i po njegovu mišljenju, to je ono najbolje što sam napisao u zadnjih 30-tak godina. Teško mi je iz ove knjige izdvojiti bilo koju pjesmu, jer su mi sve jednako drage“, ustvrdio je Živković, a na pitanje odakle crpi inspiraciju, naglasio je kako inspiraciju nalazi u životu, dakle oko sebe, najviše u ljudima i pojavama. –„Najviše pišem kad sam neraspoložen, kad se ne slažem s okolinom i sa postojećim načinom života i onda mi dođe inspiracija, jer bih sve htio mijenjati na bolje. Ako ne mogu u stvarnosti, onda mogu u mašti, pisanjem i nadam se kad to ljudi pročitaju, vide da svijet može biti drugačiji“, kazao je uz ostalo u izjavi za medije, autor zbirke pjesama Joso Živković Soja.
O knjizi je govorila Ivana Buljubašić Srb, članica Matice Hrvatske, Ogranak Osijek, te istaknula kako je riječ o poeziji i poniranju u unutrašnjost tog lirskog subjekta njegovih patnji i njegovog bola, kao što govori i naslovna sintagma. –„Nije riječ samo o toj tuzi, boli i o nedaćama u onome svijetu u kojem lirski subjekt obitava, riječ je zapravo i o nekoj vrsti pronalaženja prostora za radost ovoga svijeta i života“, poručila je Ivana Buljubašić Srb.
Mirko Ćurić dopredsjednik Društva hrvatskih književnika jako dobro poznaje pjesničku snagu opusa Jose Živkovića koji je kao osoba kaže, vrlo samozatajan i diskretan, ali izuzetno veliki pjesnik. –„Da nije tako ne bi dobio mjesto u toj ediciji Matice Hrvatske, naše najstarije kulturne institucije, uopće na ovom prostoru. Vjerujem da je to upravo dokaz onoga što smo čuli, a to je sjajan Živkovićev opus koji je poznat po svojoj jezgrovitosti i kod njega je svaka riječ odmjerena. On pjesnik posebnog baratanja jezika, posebnih pjesničkih slika i poruka koji se osobito istaknuo poezijom koja govori i o vremenu rata i poraća. Toj temi je pristupio na jedan poseban humanistički način i smatram kako je malo takvih u hrvatskoj književnosti“, kazao je uz ostalo Ćurić.
Damir Zorić dopredsjednik Matice Hrvatske Zagreb također je sudjelovao na promociji Josine i smatra kako je trebalo i prije to sve skupa napraviti. –„Malo nas je korona poremetila, ali nikad nije kasno, jer su to poetske vrijednosti koje su i struka i kritika ocijenili dobrim. Matica je stoga u svojoj renomiranoj biblioteci vrlo rado pristala objaviti njegove izabrane pjesme, a nadamo se da će ih biti još, jer ovo je vrh onoga što je Joso do sada radio u književnosti“, naglasio je Zorić.
Zbirka pjesama ” Rast do dna”, doživjela je svoju promociju i u Zagrebu prije nepunih dva mjeseca, a uz ostale, o knjizi je govorio njezin urednik, Hrvatski književnik, pjesnik, prevoditelj i umjetnik iz Dubrovnika, akademik Luko Paljetak. Na žalost, Luko Paljetak je umro u nedjelju u 81. godini, nakon borbe s teškom bolesti. Dobitnik je brojnih književnih nagrada, odličja i priznanja, a mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture. Podsjetimo, u nekoliko navrata ovaj vrsni umjetnik je posjetio Grad Orašje i sudjelovao na Pjesničkim večerima u organizaciji ogranka Matice Hrvatske u Orašju.
Share via
Copy link
Powered by Social Snap